Stiri: Energie

Aniversare MOL Romania

MOL obţine noi licenţe pentru Proiectul Poliol

19.10.2017

MOL obţine noi licenţe pentru investiţia sa strategică în lanţul valoric al oxidului de propilenă („Proiectul Poliol”). Astfel, compania a semnat un alt contract cu thyssenkrupp pentru producţia de polieter poliol şi propilen glicol.

Grupul MOL obţine astfel toate licenţele tehnologice şi resursele de proiectare pentru fiecare unitate de producţie din cadrul Proiectului Poliol.

Compania a mai anunţat că în urma anunţului din luna iulie privind încheierea contractelor cu Evonik şi thyssenkrupp în vederea producerii de propilenoxid (oxid de propilenă), Grupul MOL a ajuns la o nouă etapă a acestei investiţii strategice. Noul contract semnat cu Thyssenkrupp Industrial Solutions (Thailanda) Ltd va include etapele tehnologice necesare transformării propilenoxidului în polieter polioli şi propilen glicoli.

Contractul se referă la achiziţionarea licențelor tehnologice, a modulelor privind liniile de producție și a celor de proiectare tehnologică a unităților care transformă propilenoxidul în polieter polioli şi propilen glicoli. La finalizarea investiţiei, Grupul MOL urmează să devină principalul producător de polieter poliol şi de propilen glicol din Europa Centrală.

Tehnologia thyssenkrupp Polyol se bazează pe design-ul de ultimă generaţie Jet Reactor, care oferă MOL cea mai bună siguranță, calitate, operabilitate, flexibilitate și productivitate în producerea polieter polioliolilor.

Studiile inițiale de inginerie și proiectare, inclusiv testarea produselor necesare, vor fi asigurate cu ajutorul tehnologiei thyssenkrupp și a Centrului de Cercetare și Dezvoltare pentru substanţe Oleochimice din Thailanda. Contractul conține, de asemenea, un acord prealabil pentru Thyssenkrupp de a furniza și instala instalația Polieter Poliol.

În conformitate cu strategia sa pentru 2030, Grupul MOL îşi propune să facă progrese în dezvoltarea de produse chimice semifabricate şi produse chimice de specialitate, transformându-se într-un important grup chimic în Europa Centrală şi de Est. Polieter poliolii, care servesc drept materie primă pentru spuma poliuretanică, reprezintă principala direcţie a expansiunii petrochimice a Grupului MOL datorită gamei largi de aplicaţii în industria automobilelor, a construcţiilor, a ambalajelor şi a mobilei. În urma acestei importante investiţii, MOL va deveni singurul producător integrat de polioli din ECE.

Propilen glicolii, care constituie o linie de produse suplimentară în cadrul proiectului, sunt derivaţi ai propilenoxidului produşi de majoritatea producătorilor integraţi de propilenoxid în aval. Propilen glicolii au o gamă largă de aplicaţii, inclusiv producerea de răşini poliesterice nesaturate (RPN), produse pentru îngrijirea personală şi aditivi farmaceutici, precum şi alte aplicaţii industriale.

Prin semnarea acestui acord, MOL a obţinut toate licenţele tehnologice şi resursele de proiectare pentru fiecare unitate de producţie din Proiectul Poliol. Contractele încheiate deja în luna iulie se referă la achiziţia de licenţe tehnologice şi module de proiectare pentru tehnologia HPPO (de transformare a peroxidului în oxid de propilenă) de producere a propilenoxidului.