Stiri: Energie

Rezultate MOL 2020

MOL va investi 2 miliarde dolari în proiecte strategice, în următorii cinci ani

08.11.2016

Grupul MOL a anunţat că va investi aproximativ 2 miliarde dolari în proiecte strategice în următorii cinci ani şi că fluxul de numerar liber disponibil va putea acoperi în totalitate investiţiile strategice şi eventuale achiziții de valoare mică.

Astfel, conform companiei, modelul de afaceri integrat şi durabil va continua să genereze profituri robuste şi stabile în următorii 10-15 ani. Activitățile de bază ale grupului vor genera fluxuri de numerar substanțiale, care vor putea acoperi pe deplin necesitățile de finanțare ale proiectelor incluse în Strategia 2030 a Grupului MOL, precum şi eventuale tranzacţii de mică amploare din domeniul fuziunilor şi achiziţiilor.

Totodată, grupul MOL a alocat aproximativ 2 miliarde dolari ca buget de investiţii strategice în perioada 2017-2021 pentru implementarea noii strategii pe termen lung. Această sumă se adaugă cheltuielilor de capital aferente proiectelor existente, estimate la 1-1,1 miliarde dolari.

În segmentul de rafinare, Grupul MOL va continua să se concentreze pe îmbunătăţirea eficienţei şi implementarea iniţiativelor incluse în Next Downstream Program (2015-2017), care urmează să genereze o îmbunătățire a rezultatului EBITDA cu 500 milioane dolari.

„Ca parte a strategiei sale pe termen lung, Grupul MOL are ca obiectiv creșterea graduală a ponderii produselor altele decât carburanții, la peste 50% până în 2030, de la nivelul actual sub 30%. MOL intenţionează să majoreze cantitatea de materie primă prelucrată de combinatele petrochimice, urmând să beneficieze în acelaşi timp de creşterea cererii pentru produse profitabile cum ar fi carburanții pentru avioane, lubrifianţii şi uleiurile de bază. De asemenea, MOL îşi va extinde cota de piaţă pe segmentul GPL”, a precizat compania.

În plus, MOL a planificat investiţii de aproximativ 80-130 milioane dolari în rafinăriile sale din Ungaria şi Slovacia pentru a creşte flexibilitatea producţiei de propilenă şi lubrifianţi. Pentru a procesa tipurile de ţiţei care oferă cele mai bune marje de profit şi pentru a răspunde cererii pentru produsele sale, MOL intenţionează să crească aportul de ţiţei transportat maritim în rafinăriile sale fără ieşire la mare, de la nivelul actual de 10% la 33% până în 2030, urmând să majoreze la peste 50 numărul tipurilor de țiței din mix-ul folosit.

MOL a mai anunţat că grupul a bugetat până la 1,9 miliarde dolari, până în anul 2021, pentru dezvoltarea activităţii în sectorul petrochimiei. Îmbunătăţirea randamentului la producţia de propilenă şi investiţia în derivate cu cerere mare ale propilenei reprezintă principala direcţie pentru următorii cinci ani.

De asemenea, pentru a susține adâncirea diversificării în lanţul valoric al propilenei, compania va investi peste 500 milioane dolari în instalaţiile de cracare cu abur din Ungaria şi Slovacia. MOL va investi de asemenea în domeniul poliolilor pe bază de oxid de propilenă, un produs de înaltă valoare utilizat în industria auto, fabricarea ambalajelor şi a mobilierului. Compania ar urma să devină astfel singurul furnizor complet integrat din Europa Centrală şi de Est (ECE), regiunea cu cea mai mare creștere a ofertei la nivel european. În plus, investiţii suplimentare sunt planificate pentru introducerea pe piaţă a altor produse.

MOL va dezvolta în continuare şi rețeaua de benzinării din Europa Centrală şi de Est, lider de piață în regiune, şi va continua să analizeze oportunităţi de fuziuni şi achiziţii aflate în raza de livrare a rafinăriilor sale, în afara celor trei piețe cheie (Ungaria, Slovacia și Croația).

Totodată, compania vrea să realizeze cheltuieli de capital de peste 2 miliarde USD pentru proiectele existente, în perioada 2017-2021, cu o atentă monitorizare a costurilor. Aproximativ 35% din sumă va fi alocată pentru explorare – cu accent pe ECE, Pakistan şi Norvegia – iar 45% reprezintă finanțarea pentru proiecte de dezvoltare a proiectelor din ECE, Marea Britanie, Pakistan, Kazakhstan şi a câmpului Baitugan din Rusia.

“După anunţarea strategiei noastre pe termen lung «MOL Group 2030 – Enter Tomorrow» suntem încântaţi să găzduim, astăzi, Capital Markets Day pentru a oferi comunităţii financiare informații cuprinzătoare cu privire la obiectivele noastre financiare și la punerea în aplicare a strategiei noastre în următorii cinci ani. Bazându-ne pe fluxurile solide de numerar generate de modelul nostru integrat de afaceri dar şi pe capacitatea financiară robustă, vom aloca fonduri substanţiale pentru investiţii strategice cu scopul de a diversifica în continuare liniile noastre de afaceri şi pentru a ne creşte prezența în domenii care nu depind de cererea de carburanți auto. Ca urmare a transformării noastre industriale, ne aşteptăm ca proiectele strategice realizate în prima fază în segmentul produselor petrochimice să genereze un rezultat EBITDA de 250-300 milioane de dolari anual, în timp ce contribuția la EBITDA a serviciilor pentru clienţi este estimată să depăşească 20% până în 2021. În acelaşi timp, fluxurile puternice de numerar ne vor permite să menținem fără probleme tendința de creștere a dividendelor pentru acționarii noștri”, a afirmat Zsolt Hernádi, Preşedinte-CEO al Grupului MOL.