Stiri: Finante

Monede de aur BNR

BNR lansează o monedă de aur. Ce preţ are?

17.12.2021

Monede de aur BNR. Banca Naţională a României lansează o emisiune numismatică cu tema 200 de ani de la nașterea lui Vasile Alecsandri. Este vorba de o monedă de aur în valoare de 100 de lei, care are 6,452 g.

Monede de aur BNR. 200 de ani de la nașterea lui Vasile Alecsandri

În conformitate cu prevederile Legii nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României, începând cu data de 20 decembrie 2021, Banca Naţională a României va lansa în circuitul numismatic o monedă din aur cu tema 200 de ani de la nașterea lui Vasile Alecsandri.

Preţul de vânzare pentru moneda din aur este de 2.300,00 lei, exclusiv TVA, inclusiv broșura de prezentare.

Monede de aur BNR. Caracteristicile monedei sunt următoarele:

  • Metal/ Valoare nominală – Aur/ 100 lei
  • Formă – rotundă
  • Diametru – 21 mm
  • Greutate – 6,452 g
  • Cant – zimțat

Aversul monedei redă clădirea Teatrului Național din Iași, la începutul secolului al XX-lea, inscripția în arc de cerc „ROMANIA”, anul de emisiune „2021”, stema României și valoarea nominală „100 lei”.

Reversul monedei prezintă portretul, numele și semnătura lui Vasile Alecsandri și anii între care a trăit acesta „1821” și „1890”.

Monede de aur BNR

Monede de aur BNR

Certificatul de autenticitate

Monedele din aur, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare redactate în limbile română, engleză şi franceză. Broşurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central.

Tirajul maxim pentru moneda din aur este de 5.000 piese.

Monedele din aur cu tema 200 de ani de la nașterea lui Vasile Alecsandri au putere circulatorie pe teritoriul României.

Lansarea în circuitul numismatic a acestor monede din aur se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanța, Dolj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.

Citeşte şi Dobânda de politică monetară, majorată din nou de BNR