Monsanto: Schimbările climatice, una dintre cele mai mari probleme pentru agricultură

07.12.2015

Monsanto anunţă o serie de măsuri pentru combaterea schimbărilor climatice, printr-un program unic care vizează activităţile de seminţe şi produse pentru protecţia plantelor, precum şi prin colaborarea cu fermierii.

Planurile companiei au în vedere soluţii ce neutralizează carbonul, în condițiile în care agricultura şi fermierii din întreaga lume depun eforturi să se adapteze și să facă față provocărilor complexe reprezentate de schimbările climatice.

“Schimbările climatice reprezintă una dintre cele mai mari probleme cu care ne confruntăm în agricultură, dar şi una dintre cele mai presante provocări ale umanității. De aceea, ne-am asumat angajamentul de a face tot ceea ce ne stă în putință pentru a-i ajuta pe fermieri şi nu numai. Deşi s-au înregistrat progrese în ceea ce priveşte reducerea emisiilor de carbon provenite din agricultură, trebuie să ne unim forțele pentru a face şi mai mult dacă ne dorim într-adevăr să hrănim sustenabil 9,6 miliarde de oameni în 2050. Agricultura are o poziţie unică în a oferi soluţii privind combaterea schimbărilor climatice şi sperăm ca factorii de decizie să recunoască rolul pe care agricultura, fermierii şi culturile de câmp îl pot juca în reducerea emisiilor de carbon”, a declarat Hugh Grant, Preşedinte al Consiliului Director şi CEO Monsanto.

Compania se axa, astfel, pe câteva direcţii de dezvoltare. În primul rând este vorba de producerea de seminţe, direcţie prin care Monsanto va stimula producerea de culturi care neutralizează emisiile de carbon în propriile operaţiuni de producere de seminţe, printr-o serie de produse diversificate și abordări agronomice, cum ar fi tehnologii de ameliorare, biotehnologia plantelor, ştiinţa datelor, lucrări conservative ale solului şi sisteme de acoperire a culturilor, cu scopul de a elimina în întregime acea parte a emisiilor de carbon de care este responsabilă.

De asemenea, se au în vedere şi produsele pentru protecţia plantelor. Pe acest segment, compania vizează ca până în anul 2021 şi activitatea cu produse pentru protecţia plantelor să neutralizeze emisiile de carbon.

Reprezentanţii companiei au explicat că punctul central în a realiza şi verifica producţia de culturi de câmp ce neutralizează emisiile de carbon se află în ştiinţa datelor din agricultură. Inovaţiile dezvoltate de The Climate Corporation, o divizie a firmei Monsanto, dar și de alți specialiști în modelarea datelor, le-au permis fermierilor să cultive şi să recolteze culturile cu o mai mare precizie decât în trecut.

“Acest program este un pas esențial în efortul general din agricultură pentru a găsi soluții la problemele schimbărilor climatice. Recentul raport IPCC a indicat faptul că agricultura poate aduce o contribuție majoră la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Similar cu alte programe oficiale de compensare a carbonului şi cu programele de credite pentru producerea de energii regenerabile, organizaţiile au început să investească în sisteme de compensare, care au la bază activităţile agricole. Agricultura poate fi o forţă pozitivă în lupta împotriva schimbărilor climatice, iar Monsanto realizează progrese importante în această direcție”, a explicat Dr. Chuck Rice, Profesor Universitar la Universitatea din Kansas şi autor al raportului Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC).

Prin urmare, pentru a atrage interesul fermierilor de a adopta aceste practici, este necesară demonstrarea permanentă a celor mai bune practici şi beneficii ale culturilor de câmp ce neutralizează emisiile de carbon.

“Obiectivul meu îl reprezintă dezvoltarea durabilă pe termen lung, prin cultivarea culturilor într-o manieră cât mai sustenabilă și mai ecologică. Utilizarea celor mai bune practici s-a dovedit benefică nu doar pentru mediu, ci şi pentru maximizarea productivităţii fermei mele. În ultimii ani, precipitațiile au fost mai intense din punct de vedere cantitativ şi mai frecvente, astfel încât, în prezent, este tot mai important să aplicăm practici care să contribuie la protejarea solului împotriva eroziunii. În calitate de fermier şi administrator al terenului, este încurajator să ştiu că implementarea acestor practici în exploatația mea poate contribui semnificativ la combaterea schimbărilor climatice”, a declarat Tim Smith, un fermier din Eagle Grove, Iowa.

 

 

Citiți și despre: