FMCG

Monte Bianco SA investeşte în calitate

01.12.2015

Piața produselor de hârtie „casnică” din România are un potențial mare de creștere. O afacere de succes înseamnă multă muncă, implicare 100%, seriozitate în relaţiile cu clienţii dar şi investiții în tehnologii noi și în oameni. Toate acestea se regăsesc în obiectivele companiei Monte Bianco SA , o societate din Târgovişte cu capital străin, înfiinţată în anul 1994, în scopul fabricării produselor igienico-sanitare de unică folosinţă.

Despre toate acestea, Jurnalul de Afaceri a discutat cu Osman Yelmer, director general Monte Bianco S.A.

 

Osman Yelmer, director general MONTE BIANCO SA

Osman Yelmer, director general MONTE BIANCO SA

 

   Care au fost cele mai importante momente din istoria Monte Bianco?

Mai întâi de toate, din punct de vedere al inovării de produs, Monte Bianco a fost întotdeauna un pionier pe piața românească. A fost primul producător local care a introdus pe piaţă hârtia igienică, prosoape de bucătărie, batiste, şerveţele de faţă şi şerveţele colorate micro reliefate, toate realizate din celuloză pură. Acestea au schimbat percepţia şi obiceiurile consumatorului român.

Este important să menţionăm momentul în care am început colaborarea cu Metro Cash & Carry, în anul în care s-a deschis primul magazin de acest gen. Acesta a fost începutul dezvoltării masive al Monte Bianco SA, la care s-au adăugat alte rețele internaţionale. La momentul actual am ajuns să lucrăm cu toate reţelele existente în România.

În urma unor investiţii majore, compania a achiziţionat o nouă locaţie unde au fost instalate, inițial o mașină de hârtie și mai târziu, o linie de transformare pentru role industriale cu diametru de până la 300 mm, linie care ne-a permis diversificarea portofoliului de produse pe segmentul Horeca. Noua linie de transformare pentru role industriale a oferit clienţilor noștri produse de calitate superioară la preţuri competitive.

Locaţia reprezintă, de asemenea, un potențial foarte important pentru creșterea în continuare a companiei, având deja tot spațiul necesar disponibil pentru extinderea, atât a producției de hârtie, cât și a celei de transformări. Facilitățile au deja toată infrastructura pentru o astfel de extindere.

   Ce ne puteți spune despre cele mai recente investiții din cadrul companiei?

În ultimul an am investit în achiziţionarea şi montarea unei linii complete de fabricaţie a rolelor de hârtie profesionale cu diametre de până la 320 mm. Acum este în derulare un program pe două direcţii, achiziţia unui utilaj modern de împachetare prin termoformare aferent liniei de role profesionale şi modernizarea unei linii de fabricare a şerveţelelor şi dotarea acesteia cu un utilaj de împachetare de nouă generaţie.

Avem, de asemenea, un plan de investiții pe termen lung, care implică locaţia de la Târgoviște, prin care ne propunem să devenim unul dintre principalii jucători,  nu numai în România ci și în țările vecine.

   De peste 20 de ani, oferiți clienților branduri devenite foarte cunoscute, precum Puff, Fiore, Best și Casă și Grădină. Câte produse aveți în prezent în portofoliu? Ce ne puteți spune despre cele mai recent lansate? Cum au fost acestea primite de clienți?

Produsele Monte Bianco includ hârtie igienică în două, trei și patru straturi, decorată și parfumată; prosoape de bucătărie în două si trei straturi; batiste în două, trei și patru straturi; şerveţele faciale în două straturi; o gamă largă de şerveţele de masă în unu și două straturi, albe și colorate, precum și produse pentru segmentul Horeca, cum ar fi prosoape Z și V Fold și role profesionale cu lungimi variind de la 61 m până la 300 m.

Prosopul de bucătărie „Fiore” este absolut lider pe piaţă în categoria de prosoape, dispunând de un excelent raport calitate preţ

 

Nu trebuie să uităm nici produsele din gama Monte Bianco Profesional, prezente îndeosebi în reţelele Cash&Carry şi la distribuitorii de produse Horeca. În ceea ce priveşte numărul de produse aflate în portofoliul companiei noastre, acesta depăşeşte numărul de 100, fără să ţinem cont de gama coloristică.

   Care sunt produsele care înregistrează cele mai ridicate vânzări? De ce considerați că acestea sunt cele mai solicitate pe piață?

Cele mai ridicate vânzări, în acest moment, sunt generate de prosoapele de bucătărie realizate cu tehnologia “Point-to-point”.

   Sunteți liderul pieței locale, care este cota de piață pe care o aveți? Ce a presupus strategia de dezvoltare a companiei?

Segmentul de Private Label reprezintă peste 50% din piaţa totală de hârtie. Având în vedere cantităţile totale vândute în România a brandurilor noastre, deţinem o cotă de piaţă de circa 11%  pe majoritatea categoriilor de produse. Cu excepţia hârtiei igienice, Monte Bianco SA este lider de piaţă pe toate celelalte categoriile de produse: prosoape de bucătărie cu circa 15%, batiste nazale cu circa 16%, şervetele faciale cu circa 17% şi şerveţele de masă cu circa 10%.

   Ce ne puteți povesti despre punctul de producție din Târgoviște? Câți angajați aveți aici? Ce utilaje folosiți?

Unitatea de producţie situată în locaţia din Târgovişte şi-a început activitatea începând cu prima parte a anului 2009. În această locaţie s-a dezvoltat secţia de producţie bobine mamă prin montarea unei Paper Machine. Acest pas important al dezvoltării societăţii noastre ne-a permis o integrare pe verticală a producţiei de produs finit cu realizarea de materie primă, ceea ce a condus la reducerea costurilor şi scăderea neajunsurilor cauzate de lanţul de aprovizionare. Începând cu anul 2014, tot în această locaţie, am montat o linie de transformare pentru realizarea rolelor profesionale cu diametru de până la 320 mm, linie care ne-a permis diversificarea portofoliului de produse. În prezent, în această locaţie avem un număr de circa 30 de salariaţi, acest număr urmând să crească odată cu mărirea programului de lucru la linia de produse profesionale. Numărul total al angajaţilor a ajuns în Octombrie 2015 la peste 160 de la 150 în decurs de 6 luni, datorită faptului că producţia a crescut în cursul anului 2015.

   Oferiți și posibilitatea clienților de a avea propriile mărci. Povestiți-ne vă rugăm care au fost cele mai recente proiecte ale acestui segment al companiei?

Oferim clienților noștri, de asemenea, opțiunea de a avea propria marcă. Marca clientului reprezintă în jur de 15% din totalul vânzărilor în Monte Bianco. În acest moment, compania produce pentru Metro, brandurile ARO şi Horeca Select, pentru CORA brandul CORA, cât şi pentru Billa brandul Clever. În scurt timp la acestea se vor adăuga brandurile pentru Penny şi LIDL.

Este important de menționat faptul că, foarte recent, am obținut certificatul ISO 22716, care a fost o cerință a Rewe Group de la furnizorii lor de private label. Certificarea reprezintă un standard internaţional care defineşte cerinţele pentru bune practici de fabricaţie a produselor cosmetice.

   Cum s-a dezvoltat piața locală în ultimii ani? Cum considerați că se va dezvolta în viitor?

România are un potenţial foarte mare pe piaţa produselor igienico-sanitare. Din acest punct de vedere, dar şi faptul că veniturile salariale ale consumatorului cresc în fiecare an, face ca viitorul acestei pieţe să arate mult mai bine, iar datorită noilor facilități fiscale ne așteptăm ca România să atragă noi investitori, ceea ce înseamnă o activitate economică crescută.

   Anul trecut ați înregistrat o cifră de afaceri de peste 50 de milioane de lei, la cât o estimați pentru anul curent?

În anul 2015, ne așteptăm la o cifră de afaceri cu 7% mai mare în comparație cu 2014. 2015 a fost şi anul în care ne-am promovat produsele noastre pe piețele externe prin participarea la diferite târguri specifice segmentului HORECA. Eforturile noastre, probabil, vor avea impact asupra anului 2016. Faptul că am semnat 3 contracte noi de mărci private, atât cifra de afaceri cât și cantitatea vândută ne așteptăm să crească în cursul anului viitor. Prognozăm o creștere de minim 10% a cifrei de afaceri.

   Care sunt planurile de viitor ale companiei pe termen scurt, mediu și lung?

Am comandat deja doua echipamente noi, care ne vor da un avantaj competitiv foarte important mai ales în producerea mărcilor care folosesc hârtia produsă de noi. Odată ce aceste mașini ne vor permite să oferim clienţilor, pentru prima dată în România, rulouri industriale în folie imprimate în loc de produse cu etichetă de hârtie, acest lucru va fi, din nou, o premieră în România oferită de Monte Bianco SA.

Planurile noastre pe termen lung sunt destul de ambițioase. Acestea includ colectarea producției sub același acoperiș într-o unitate de producţie modernă, creşterea capacităților de producție atât a liniei de transformare, cât și cea de hârtie, dar şi a capabilităților logistice. Toate aceste planuri, vor asigura, în continuare, pentru Monte Bianco, titlul de unul dintre cei mai importanţi jucători în piețele locale și vecine.