Stiri: Social

Moșii de Toamnă 2023 sau Sâmbăta Morților 2023

Moșii de Toamnă 2023: Pe ce dată se sărbătoresc?

31.10.2023

Moșii de Toamnă 2023 sau Sâmbăta Morților 2023 reprezintă o tradiție populară românească care are loc în luna noiembrie. Această sărbătoare are loc în prima sâmbătă din luna noiembrie și este asociată cu pomenirea morților. Tradiția Moșilor de Toamnă are rădăcini adânci în cultura românească și a fost păstrată de-a lungul secolelor.

Moșii de Toamnă au loc în prima sâmbătă a lunii noiembrie. Tradiția spune că în această zi se face pomenirea celor care nu se mai află printre noi. Potrivit calendarului creștin-ortodox, în acest an, Moșii de toamnă se vor sărbători pe data de 4 noiembrie, chiar înainte cu o săptămână de începerea Postului Nașterii Domnului Iisus Hristos.

Moșii de Toamnă 2023 sau Sâmbăta Morților 2023. Obiceiuri

În această zi, în bisericile din toată țara se fac slujbe. De asemenea, credincioșii obișnuiesc să împartă mâncare pentru cei săraci. Tradiția din România mai spune că de Moșii de Toamnă nu este bine să ne certăm cu alte persoane, trebuie să mergem la biserică în haine curate, în timp ce femeile trebuie să poarte capul acoperit. Totodată, de Moșii de Toamnă nu este bine să facem treabă în casă sau să spălăm haine.

Obiceiuri

Curățarea mormintelor: Oamenii merg înainte de Moșii de Toamnă la cimitir pentru a curăța și a îngriji mormintele celor dragi.

Pomeni și parastase: Familiile pregătesc mâncare, precum colaci, cozonaci, colivă, sarmale, pilaf și vin, pe care le duc la biserică pe a fi sfințite și după sunt împărțite persoanelor nevoiașe.

Slujbe de pomenire: Oamenii participă la slujba de pomenire a morților și rostesc rugăciuni pentru sufletele celor decedați. Se amintește de cei care au plecat în lumea cealaltă și li se aduc rugăciuni pentru iertarea sufletului.

Lumânările: Lumânările aprinse pe morminte și la Biserică simbolizează luminarea drumului spre lumea de dincolo pentru iertarea sufletele celor morți.

Această sărbătoare are o semnificație profundă în cultura românească, oferind o ocazie pentru pomenirea celor plecați în lumea cealaltă, precum și pentru a aduce familiile împreună.

Citește și Zile libere 2023. Ce mini-vacanţe vom avea?