Motivul pentru care dispar medicamentele ieftine din România

11.08.2017

Dublă impunere fiscală, practicată începând cu anul 2009, la care sunt obligate fabricile de medicamente din ţara noastră este singura cauză pentru care dispar medicamentele fabricate în România, iar industria farmaceutică din România pierde competitivitate la export, în ciuda investiţiilor făcute în ultimii 15 de ani.

În acest context, Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România, PRIMER, atrage atenţia că fabricile de medicamente din ţară sunt forţate de mai bine de opt ani să plătească pe lângă impozitul pe profit de 16% şi un impozit pe cifra de afaceri, sub forma obligaţiei de plată de tip “clawback” care a ajuns începând cu 2015 să depășească valoarea impozitului pe profit.

“Această dublă impunere fiscală, care a trecut în anumite trimestre de 40%, este discriminatoare şi împovărătoare pentru agenţii industriali din acest sector economic şi reprezintă motivul pentru care membrii PRIMER au ajuns să fabrice medicamente care nu au rentabilitate economică, existând pierderi care trec de 10%”, a declarat Dragoş Damian, Director Executiv PRIMER.

Singură soluţie reală pentru a opri dispariţia medicamentelor ieftine este reprezentată de scutirea imediată de la plata obligaţiei “clawback” a medicamentelor care costă sub 25 de lei, pentru a nu îngreuna în continuare accesul pacienţilor la medicamentele fabricate în România şi nu a afecta competitivitatea site-urilor de manufacturiere din ţară.

“Astfel, din cele peste 1000 de medicamente care fac obiectul dublei impuneri fiscale şi care costă în marea lor majoritate mai puţin de 25 Ron în farmacie sau în spital, cel puţin 200 sunt nerentabile, din cauza suprataxării aplicate în contextul celui mai mic preţ din UE. Continuăm să fabricăm aceste medicamente din respect pentru pacienţii din România şi cu speranţa că ele vor fi scutite în cel mai scurt timp de obligaţia de plată de tip clawback”, a mai spus Dragoş Damian.

 

 

Citiți și despre: