Producatori

Moviplast, în topul producătorilor de ambalaje din polietilenă

01.05.2016

Compania întâmpină probleme în găsirea de personal calificat. Începându-și activitatea într-o hală de numai 260 de metri pătrați, în anul 1993, Moviplast s-a dezvoltat treptat, ceea ce a dus la extinderea continuă a spațiilor necesare desfășurării proceselor de producție. Astfel, compania a achiziționat un spațiu de 600 de metri pătrați în anul 1996, și încă unul de 900 de metri pătrați în anul 2000, iar în anul 2008 a mai închiriat, lângă celelalte, o hală de 700 de metri pătrați.

Această dezvoltare a impus achiziționarea și mutarea într-un nou sediu în anul 2014, o locație nouă care răspunde tuturor standardelor europene și care măsoară peste 5.000 de metri pătați de hale și birouri și 10.000 de metri pătrați de curte.

„Firma s-a dezvoltat practic permanent. Dacă în 1994, în primul an de activitate, la Moviplast se produceau 164 tone de ambalaje, în 2015 s-au produs peste 2.100 de tone, într-o singură lună din 2015 producând mai mult decât în întregul an 1994 ”, declară Virgil Fira, manager general Moviplast.

Produse variate realizate de personal calificat

Moviplast Craiova are ca activitate producerea de ambalaje flexibile. Astfel, din LDPE și HDPE, compania produce folii pentru agricultură sau pentru aplicații industriale, folii monostrat sau multistrat tip pantalon sau film, antistatice, anticorozive, avertizoare, termocontractibile; pungi cu fund drept sau rotund, cu clapă și adeziv sau fără, în rolă sau individuale, cu sudură laterală sau pe fund, destinate congelării; sacoșe tip maieu, banană și cu bretele; plicuri pentru curierat; saci gunoi menajer, saci groși, saci subțiri, cu pliuri sau fără, tăiați individual sau în rolă.

Din BOPP și CPP, compania produce folii și pungi. Toate aceste produse pot fi imprimate în 6 culori, în funcție de cerințele brandurilor care beneficiază de produsul finit al companiei. Dintre acestea amintim: Koyo România, Auchan România, IMP România, Fox Com, Minet, Smithfield, Makita EU, Magna Exteriors, Rons Land Green, Eurofoam, Rom Paper.

Din cauza faptului că își desfășoară activitatea pe o piață de nișă, fiind singura societate cu acest domeniu de activitate din zona Olteniei, Moviplast a întâmpinat o problemă în găsirea de personal calificat și chiar de posibili candidați care să își dorească să învețe o meserie nouă.

„În momentul de față avem 96 de angajați, iar problema găsirii de personal este printre cele mai grele cu care ne confruntăm”

De aceea, tot personalul care a fost și este angajat în cadrul companiei a beneficiat de calificare la locul de muncă, iar fiecare plecare din echipă a însemnat o problemă în plus de rezolvat.

„Deși județul Dolj este al doilea județ din țară ca rată a șomajului, este extrem de greu să găsim persoane care să dorească să muncească. Este adevărat că salariile nu sunt uriașe, însă ele sunt peste minimul pe economie, sunt plătite la termen, se acordă bonuri de masă. Pentru mulți bărbați care lucrează după programul 12/24, orarul de lucru poate reprezenta un avantaj. Dar nu găsim sau găsim foarte greu personalul de care avem nevoie”, susține managerul general al companiei.

Exporturile companiei în Europa

Moviplast exportă aproximativ 30% din producție, ceea ce înseamnă 50-60 de tone/lună. Primele exporturi au fost făcute încă din 1997 către Republica Moldova, unui producător de șervețele și hârtie igienică, iar în anul 2000 compania a început exporturile către Germania țară către care se îndreaptă cea mai mare parte a exporturilor firmei craiovene . Astăzi, regăsim ambalajele produse de către Moviplast pe piețele din Suedia, Austria, Elveția, Olanda, Belgia, Franța și Bulgaria.

Această extindere a ariei de distribuție a fost posibilă datorită calității produselor și seriozității cu care compania își tratează fiecare client.

Moviplast poate fi considerată o societate pionier și în ceea ce privește certificările obținute.

„Cu mult timp în urmă, acum 19 ani, respectiv în 1997, atunci când multă lume nu auzise de ISO și nu cunoștea nimic legat de sistemul de management al calității, SC Moviplast SRL  a obținut certificarea ISO 9001, în anul 2003 a fost certificată ISO 14001, iar în 2005 a fost certificată și OHSAS 18001”, menționează Virgil Fira.

Compania duce o politică de protecția mediului prin furnizarea de produse biodegradabile și prin sprijinul oferit în fiecare an proiectului „Let’s do it, Romania!”

Este important de subliniat faptul că Moviplast acordă o mare atenție respectării  prevederilor legale în domeniul protecției mediului. Astfel, compania deține licența de fabricare a unor sacoșe oxibiodegradabile, care sunt exportate doar în țări din Uniunea Europeană și în Elveția, deoarece acest produs nu este considerat biodegradabil și în România.

Evoluția companiei, simultană cu cea a clienților

Pe lângă investițiile în noul sediu, pentru care compania a beneficiat de un credit cu dobândă subvenționată, începând din anul 2014 Moviplast a investit în tehnologie, achiziționând două extrudere pentru folii LDPE, fabricate în Germania și Italia, și o instalație de reciclare a deșeurilor, fabricată în Italia, care au ajutat la reducerea consumului de energie și la mărirea productivității muncii.

„Direcția în care firma intenționează să se dezvolte, începând cu acest an, este aceea a fabricării de folii și pungi în 5 straturi, în dotarea SC Moviplast existând un coextruder care fabrică folii în 5 straturi”, adaugă managerul general.

Planurile de viitor ale companiei sunt însă strâns legate de creșterea economică din România, politica firmei fiind aceea de a se dedica prioritar cerințelor economiei românești și nu să se dezvolte doar pe baza exporturilor.

În consecință, conducerea companiei va investi prioritar în utilaje destinate fabricării de ambalaje pentru clienții români, dacă aceștia își vor mări volumul comenzilor, cu alte cuvinte dacă creșterea economică prognozată se va simți în mod real pe piața producătorilor de diferite bunuri de consum. De aceea, cifra de afaceri estimată pentru anul 2016 se dorește să depășească nivelul de 23,7 milioane de lei înregistrat anul trecut.