Stiri: Sanatate

MS a confirmat cel de-al treilea caz de infectare cu virusul Zika în România

28.07.2016

Ministerul Sănătății a confirmat cel de-al treilea caz de infectare cu virusul Zika în România. Astfel, ieri, instituţia a primit confirmarea existenței unui al treilea caz de infectare a unui cetățean român în afara țării.

Este vorba despre un bărbat în vârstă de 36 ani, care locuiește la Cluj-Napoca și a călătorit în Republica Dominicană – zonă activă de transmitere a virusului Zika – în perioada 06 iulie – 13 iulie. A urmat un alt sejur în SUA în perioada 13 iulie – 20 iulie.

Bărbatul a sosit în România în data de 21 iulie. O zi mai târziu, pe 22 iulie, s-a prezentat la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Cluj-Napoca cu simptome de febră și erupție tegumentară generalizată. Pe 25 iulie probele prelevate de la pacient au fost trimise spre analiză la Institutul Cantacuzino, iar pe 27 iulie rezultatele au dovedit prezența virusului Zika.

Bărbatul este în afara oricărui pericol și respectă recomandările făcute de medici și de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Cluj. O campanie de tratamente anti țânțari a avut loc în Cluj-Napoca săptămâna trecută.

Ministerul Sănătății apreciază că riscul de transmitere a virusului pe teritoriul României este la un nivel minim. Virusul Zika nu se transmite pe calea aerului sau prin contact cu un pacient infectat.