Slide

Stiri: Sanatate

MS alocă 235 milioane lei pentru marile urgențe din sectorul intraspitalicesc

31.03.2015

Ministerul Sănătății (MS) alocă în acest an 235 milioane de lei pentru continuarea programelor începute anul trecut și destinate rezolvării marilor urgențe din sectorul intraspitalicesc. În cadrul acestor programe, instituţia decontează medicamente, consumabile și materiale sanitare pentru cele mai grave cazuri tratate în terapie intensivă, pentru infarct miocardic, traumă, accident vascular cerebral și moarte subită.

 “Pacienții au început să simtă beneficiile acestor programe încă de anul trecut pentru că nu mai plătesc nimic în sectorul intraspitalicesc. Asigurăm îngrijirea infarctului miocardic prin finanțarea stenturilor necesare, finanțăm medicamentele trombolitice și consumabilele necesare tratării accidentului vascular cerebral și decontăm defibrilatoarele implantabile pentru profilaxia morții subite de cauză aritmică. În ceea ce privește pacienții internați în urma accidentelor cu traumă decontăm materialele de osteosinteză. Peste 100 000 de bolnavi beneficiază anual de aceste programe în 145 spitale selecționate după expertiză, adică acolo unde pot fi tratate astfel de cazuri, precum și în 20 de secții de terapie intensivă neonatală”, a declarat Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătății.

Programele Ministerului Sănătății completează programele finanțate de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate, pentru elemente specifice și costisitoare de tratament.

Tot în 2015, Ministerul Sănătății va demara alte 4 programe care le vor completa pe cele 5 existente și care vor asigura tratamentul endoscopic in hemoragia digestivă superioară și icter, asigurarea protezelor esofagiene în tratarea neoplasmelor esofagiene, precum și asigurarea tratamentului în chirurgia endovasculară periferică.