Slide

Stiri: Sanatate

MS continuă dezvoltarea Programului naţional de transplant

23.12.2014

Ministerul Sănătății va continua şi în 2015 dezvoltarea Programului naţional de transplant de organe, ţesuturi şi celule de origine umană. Astfel, se are în vedere creșterea numărului de centre de transplant de organe, construirea celor 4 bănci de multițesut și celule şi dezvoltarea segmentului de transplant pulmonar.

“Pentru anul viitor ne propunem creșterea numărului de centre de transplant de organe, construirea celor 4 bănci de multițesut și celule pentru care în acest an am finalizat studiile de fezabilitate, precum și dezvoltarea transplantului pulmonar.  Evident că vom urmări și creșterea numărului de bolnavi transplantați care anul acesta au fost mai mulți cu peste 10%”, a declarat Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătății.

Ministrul Sănătății a adăugat că, anul 2014 a fost unul în care Ministerul Sănătății și Agenția Națională pentru Transplant au înregistrat importante succese în domeniul transplantului.

“În ultimul an am reușit creșterea numărului de centre acreditate pentru prelevare de organe de la 16 câte erau funcționale la 42. De asemenea, foarte important, am identificat resursele financiare pentru a remunera coordonatorii de program și medicii anesteziști care identifică potențialii donatori. Mai mult, au devenit operaționale spitalele Sf. Maria și Colțea pentru transplant hepatic, resprectiv transplant medular”, a spus Nicolae Bănicioiu.

Conform datelor Agenţiei Naţionale de Transplant, în 2014 au fost efectuate aproximativ 120 transplanturi de ficat, peste 300 transplanturi de rinichi și în jur de 200 transplanturi medulare și câteva sute de transplanturi tisulare.