Stiri: Sanatate

MS: Costurile transferării în străinătate a pacienţilor din Colectiv, asigurate de stat

10.11.2015

Ministerul Sănătății a anunţat că toate costurile aferente transportului și tratamentului pacienților răniţi în incendiul din Clubul Colectiv, transferați în clinicile din străinătate la recomandarea medicilor, vor fi suportate de către autorităţile romane, indiferent de calitatea de asigurat a pacientului.

În plus, Guvernul a adoptat măsuri pentru sprijinirea familiilor sau rudelor pacienților internați în spitalele din ţară sau trimiși la tratament în spitale din străinătate, pentru perioada spitalizării.

Potrivit unei Hotărâri aprobate, un membru al familiei sau altă rudă care însoțește un pacient transferat la un spital din străinătate va beneficia 7.500 de euro lunar, respectiv 6.000 de euro pentru cazare și masă (200 de euro pe zi) și 1.500 de euro pentru transport.

Mai mult, pentru cea de-a doua etapă de asigurare a îngrijirilor medicale, Ministerul Sănătății colaborează cu Grupul integrat de intervenție în criză care va canaliza toate nevoile de consiliere psiho-socială și va gestiona comunicarea cu aparținătorii pacienților spitalizați în România și, ulterior, va comunica și cu pacienții externați.

Grupul integrat de intervenție în criză asigură și susține o colaborare transparență între insituțiile statului, fundațiile și ONG-urile ce doresc să contribuie în perioada de criză pentru ca victimele să beneficieze de cel mai bun tratament posibil. Grupul oferă asistență de continuitate pe suport social în țările în care au fost transferați pacienți..

.