Stiri: Sanatate

MS discută cu producătorii noua formulă de calcul a prețului la medicamente

10.02.2014

Reprezentanții Ministerului Sănătății au avut sâmbătă o întâlnire cu Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente, printre temele dezbătute numărându-se taxa clawback aplicată diferențiat în contextul actualizării listei de medicamente compensate, precum şi noua modalitate de calcul a preţurilor la produsele farmaceutice. La întâlnire au particpat ministrul Eugen Nicolăescu și Cristian Bușoi.

”Având în vedere necesitatea pacienţilor de a beneficia în cel mai scurt timp de noile medicamente din lista de compensate, ministrul Eugen Nicolăescu şi-a exprimat încă o dată dorinţa să se ajungă cât mai rapid la un acord pentru acceptarea unei taxe clawback care să acopere financiar noua listă de medicamente compensate şi găsirea unei soluţii de creare a unui spaţiu bugetar necesar pentru acoperirea TVA-ului pe lista de medicamente compensate”, au precizat reprezentanții Ministerului Sănătății, într-un comunicat de presă.

În principiu, reprezentanții Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente au afirmat că sunt de acord cu o taxă de clawback diferenţiată, prezentând de asemenea mai multe propuneri în acest sens.

Astfel, s-a convenit că în această săptămână experţii Miniterului Sănătății împreună cu specialişti din industria farmaceutică să realizeze mai multe simulări pe baza propunerilor, astfel încât noua listă de medicamente compensate să poată intra în vigoare la termenul stabilit, iar impactul pe bugetul aprobat să fie neutru.

De asemenea, cele două părți au convenit ca să realizeze mai multe simulări și în ceea ce privește noua metodologie de calcul al prețurilor, precum și impactul creat de o nouă formulă, astfel încât să poată fi pregătit în cel mai scurt timp actul normativ.