Stiri: Sanatate

MS şi CNAS încep verificările în farmaciile

07.11.2014

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii (MS) şi cei ai Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) încep o amplă acţiune de verificare a obligatiilor legale pe care le au farmaciile aflate în relaţie contractuală cu casele de asigurări. Astfel, timp de o lună, echipe mixte de inspectori vor verifica modul în care acestea respectă eliberarea medicamentelor compensate şi gratuite.

Farmaciile au obligaţia, potrivit prevederilor legale, de a se aproviziona în mod continuu cu medicamentele care sunt acordate în cadrul sistemului public de asigurări de sănătate.

“În condiţiile în care un pacient solicită un medicament prescris de medic, iar farmacia nu are în stoc medicamentele compensate la preţuri mai mici sau egale cu preţul de referinţă, aceasta are obligaţia de a se aproviziona în termen de 24 de ore pentru bolile acute şi 48 de ore pentru cele cronice. În niciun caz farmacia nu trebuie să propună pacientului un medicament mai scump pentru care trebuie să plătească coplată”, a declarat Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătăţii.

Reprezentanţii celor două instituţii precizează că eliberarea unui produs farmaceutic care necesită o plată mai mare din parte pacientului se poate realiza în condiţiile în care medicul a indicat în prescriptie denumirea comercială a medicamentului sau la solicitarea pacientului.