Stiri: Constructii

Munca de acasa in Romania

Câţi angajaţi vor continua să lucreze de acasă, chiar dacă starea de urgenţă s-a încheiat?

16.06.2020

Munca de acasă în România. Companiile vor reveni, într-o primă fază, cu doar 40% dintre angajaţi înapoi la birou, conform unui studiu realizat de Cushman & Wakefield Echinox. Restul vor continua să lucreze de acasă. Astfel, odată cu relaxarea restricțiilor de deplasare, impuse de pandemia Covid-19, companiile încep să își reia activitatea în sediile situate în clădiri de birouri.

Munca de acasă în România. În perioada de izolare doar 4% din angajaţi au lucrat de la birou

În contextul în care în perioada de izolare la domiciliu impusă de autorități doar 4% dintre angajați și-au continuat activitatea de la birou, gradul de populare a clădirilor de birouri va creşte în următoarea perioadă de zece ori.

Cu toate acestea, mai mult de jumătate dintre angajații din zona serviciilor vor continua, cel puțin pentru o perioadă, să lucreze de acasă, reiese din sondajul realizat în perioada 21 – 29 mai pe un număr de 33 de companii din București și Cluj cu un total de peste 17.000 de angajați care își desfășoară activitatea în clădiri de birouri.

Munca de acasă în România. Revenirea la birou

Jumătate dintre aceste companii au revenit sau vor reveni la birou cu o parte importantă dintre angajați în decursul lunii iunie. Aproape 20% dintre firme și-au programat revenirea în septembrie. Totodată, 13% dintre companiile intervievate, în special mici și medii, își propun să revină la birou abia la începutul anului viitor.

30% dintre firmele chestionate spun că în următoarele 12 luni vor avea nevoie de mai puțin spaţiu de birouri. 61% dintre firme își acoperă necesarul de birouri cu spaţiile deja contractate. Doar 9% dintre firme preconizează că vor avea nevoie de spaţiu suplimentar.

Munca de acasă în România. Un program mai flexibil

Mădălina Cojocaru, Partner Office Agency, Cushman & Wakefield Echinox: „Companiile vor continua să practice un mix între munca de la birou și munca de acasă dintr-o serie de motive, precum dorința unora dintre companii de a testa eficacitatea muncii de acasă pe un interval mai lung de timp sau atitudinea mai prudentă a unor angajați, care vor să evite pe cât posibil locurile aglomerate, precum mijloacele de transport în comun. Cel mai important aspect este însă legat de faptul că, la o densitate medie de circa 10 mp / angajat, cât era standardul în piața locală înainte de pandemie, este imposibilă revenirea la birou cu toți angajații cu respectarea normelor de distanțare recomandate. Astfel, considerăm că acest procent de 40% este aproape de capacitatea maximă a spaţiilor de birouri deja închiriate în contextul actual, reconfirmând necesitatea sediilor de birouri și chiar potențialul de redimensionare a acestora prin preluarea unor spaţii suplimentare.”

Stocul de birouri

Stocul de birouri moderne din București și Cluj se ridică la aproape 3,5 milioane de metri pătrați, găzduind peste 300. 000 de angajați din domenii diverse, precum:

  • IT
  • telecom
  • servicii financiare (bănci – asigurări)
  • servicii profesionale (avocați – consultanți)
  • media

Citeşte şi Rezultate 2019 Penny Market. Afaceri de 3,96 miliarde de lei