Stiri: Companii

Sistem informatic Casa de Pensii.

Cum vor aborda companiile munca la distanţă în perioada post-pandemie?

18.08.2020

Munca de la distanţă. Patru din cinci directori generali se așteaptă ca munca de la distanță în companiile lor să continue pe termen lung. Ei au constatat că temerile privind scăderea productivității în perioada de lockdown s-au dovedit nefondate, se arată în raportul CEO Panel Survey realizat de PwC la nivel global, în perioada iunie-iulie 2020.

Un studiu anterior efectuat de PwC, CFO Pulse, în luna aprilie, arăta că aproape jumătate dintre directorii financiari se așteptau la scăderea productivității din cauza lipsei capacităților de lucru la distanță. Două luni mai târziu, acest procent s-a redus la 26%.

Munca de la distanţă. Un test critic

”Directorii generali consideră că au trecut un test critic în ultimele luni și acum sunt pregătiți să valorifice tendințele durabile aduse de COVID-19. Noua normalitate a pus la încercare capacitatea companiilor de a-și desfășura activitățile fără ca angajații să călătorească, fără întâlniri în persoană și alte modalități de lucru ce păreau indispensabile și le-a impus să se adapteze pentru a avea o productivitate comparabilă sau mai mare. Cultura organizațională, specificul afacerii și investițiile în tehnologie au jucat și vor juca un rol foarte important în acest proces, unele activități devenind chiar mai eficiente. Pe viitor ne așteptăm ca multe companii să îmbine munca de de la distanță cu cea de la birou”, a declarat Ionuț Simion, Country Managing Partner PwC România.

Munca de la distanţă. Două teme importante

Două subiecte cheie au rezultat din răspunsurile date de directorii generali atunci când au fost întrebați despre prioritățile lor. Prima temă este intenția de a adopta mai mult digitalizarea în cadrul companiilor, fie prin automatizarea operațiunilor principale, fie adăugând produse și servicii digitale. Cea de-a doua temă cheie are în vedere dezvoltarea unei forțe de muncă mai flexibilă și mai implicată prin creșterea ponderii lucrătorilor la distanță și a celor contingenți, precum și prin programe de îmbunătățire a siguranței și sănătății.

Tendinţe

Aşadar, tendințele generate de pandemia coronavirus care vor continua sunt:

  • automatizarea, menționată de 76% dintre directorii generali
  • spațiile de birouri cu puțini angajați (61%)
  • securizarea lanțurilor de aprovizionare (58%)
  • contractele temporare (54%)
  • siguranța publică (50%)

Munca de la distanţă. Evoluţie economică

În ceea ce privește evoluţia economiei globale în următoarele 12 luni, directorii generali sunt mult mai pesimiști acum decât erau la sfârșitul anului 2019, doar 30% afirmând că avansul economic se va îmbunătăți în anul următor. Și cu un motiv întemeiat: Banca Mondială prognozează că economia globală va scădea cu 5,2% în 2020, reprezentând cea mai profundă recesiune de la cel de-al Doilea Război Mondial.

Citeşte şi Topul judeţelor din România cu cea mai bună viteză de internet