Stiri: Companii

Munca in sistem hibrid

Munca în sistem hibrid, preferată de mulţi români

12.05.2021

Munca în sistem hibrid va deveni cel mai frecvent întâlnit model de lucru, arată o cercetarea realizată de ​APT Prohuman. Astfel, în următoarele 12 luni candidații se așteaptă să lucreze cu o frecvență de muncă de la domiciliu de 1-2 zile pe săptămână. Comparativ acestor așteptări, companiile au devenit și mai flexibile și în proporție de 35% sunt dispuse ca în următorul an angajații lor să lucreze chiar peste 4 zile de la domiciliu.

​APT Prohuman, companie cu peste 4000 de angajați în muncă temporară sau în proiecte de outsourcing, a realizat un studiu comparativ despre practicile de muncă la distanță și modul în care acestea sunt percepute de candidați versus companii.

Munca în sistem hibrid, cel mai frecvent mod de lucru

“Pe baza acestui studiu realizat în martie – aprilie 2021, ni se confirmă că munca în sistem hibrid va deveni cel mai frecvent întâlnit model de lucru. Acest mix de prezență la birou combinat cu munca de la domiciliu este apreciat de majoritatea candidaților care își doresc să se simtă în siguranță în fața amenințării pandemice. În următoarele 12 luni candidații se așteaptă să lucreze cu o frecvență de muncă de la domiciliu de 1-2 zile săptămână. Comparativ acestor așteptări, companiile au devenit și mai flexibile și în proporție de 35% sunt dispuse ca în următoarele 12 luni angajații lor să lucreze chiar peste 4 zile de la domiciliu”, afirmă autorii studiului.

În alegerea modelului de lucru, cel mai important criteriu de care țin cont companiile este tipul de activitate pe care îl desfășoară angajații în funcție de nevoia de business.

Totodată, în alegerea unui angajator, cel mai important criteriu de care țin cont candidații rămâne salariul și beneficiile, secondat de tipul de activitate pe care îl vor desfășura.

Munca în sistem hibrid. Tehnici de recrutare

Tehnicile de recrutare au suferit de asemenea modificări o dată cu pandemia. În proporție de aproape 70%, companiile au răspuns că întreg procesul de recrutare se desfășoară on-line. Candidații însă simt nevoia unei întâlniri față în față înainte de a lua o decizie finală, conform unei statistici de aproape 50% din studiu.

Un alt factor important care modelează piața muncii este nevoia de a iniția acțiuni în vederea adaptării specialiștilor pentru recrutarea la distanță. Există un ecart între gradul de flexibilitate al companiilor în ceea ce privește sistemul de muncă de acasă vs. percepția candidaților.

Indiferent de modelele de lucru și de recrutare adoptate, trendul în următoarele 12 luni este dat de faptul că munca exclusiv de acasă va pierde teren, concluzionează studiul.

Citeşte Veste bună pentru cei care îşi caută un loc de muncă!