Stiri: Companii

Piata birourilor din Romania in 2021

Cum se va transforma munca la birou după pandemia de COVID-19?

27.05.2021

Munca la birou după pandemie. După un an și jumătate de lucru în cea mai mare parte de la distanță sau în sistem hibrid, salariaţii din ţara noastră afirmă că biroul va avea un rol important în viața lor la job și după ce va trece pandemia. Aproape 88% dintre ei cred că biroul lor va exista și în viitor, cei mai mulți așteptându-se la o transformare a spațiului în care lucrau înainte, conform unui sondaj recent inițiat de Genesis Property.

Munca la birou după pandemie. Modul de lucru se transformă

Peste 60% dintre cei intervievaţi afirmă că e important să existe în continuare spații dedicate pentru birouri, chiar dacă modelul de lucru se transformă și biroul devine mai degrabă un spațiu multifuncțional unde să lucreze, dar și să interacționeze cu echipa și să se relaxeze. În plus, aproape 37% dintre respondenții la sondajul Genesis Property se așteaptă ca biroul viitorului să fie regândit pentru a include spații de colaborare și socializare în condiții de siguranță. În același timp, aproape 34% se așteaptă ca în viitor birourile să urmeze un model mai apropiat de cel de coworking, conceput tocmai pentru a susține interacțiunea dintre oameni și activitățile creative.

30% consideră că birourile vor evolua pe termen lung în ecosisteme care vor combina utilizarea spațiilor rezidențiale, de ospitalitate și de lucru, mai arată sondajul Genesis Property, unul dintre cei mai importanți dezvoltatori de birouri de clasa A din România, care deține West Gate Business District și Novo Park. În schimb, doar puțin peste 27% consideră că biroul va rămâne în cea mai mare parte neschimbat. Alţi 12% afirmă că birourile viitorului vor reprezenta orice loc în afara casei în care vor putea lucra.

Impactul pandemiei

„Pandemia a schimbat percepția oamenilor despre birouri și așteptările pentru biroul lor post-pandemic. Angajații nu vor să se întoarcă la birou doar pentru a lucra, în spații neadaptate viitorului și cu program fix, ci vor mai degrabă un loc cu facilități noi unde să socializeze, să fie mai creativi și să poată colabora cu colegii. Biroul viitorului va fi un loc al unei interacțiuni umane complexe, pe mai multe paliere, care să susțină acțiunile inovatoare, cu o mare valoare adăugată. Desigur, oamenii așteaptă și măsuri sanitare care să vizeze atenuarea efectelor pandemiei, măsuri pe care le-am inclus și noi în standardul IMMUNE Building Standard™ (IMMUNE™), tocmai pentru a oferi acestora încredere și confort”, spune Ștefan Tudos, vicepreședinte în cadrul Genesis Property, responsabil de administrarea portofoliului de clienți.

Munca la birou după pandemie. Măsuri de protecţie

De la biroul lor post-pandemic, angajații spun că vor, în primul rând, să aibă măsuri care să limiteze riscurile epidemiologice (56,1%), dar și să ofere:

  • o experiență integrată de muncă, interacțiune și relaxare (40,5%)
  • un context în care să fie creativi (35,5%)
  • să dispună de tehnologii bazate pe inteligență artificială care elimină activitățile repetitive de zi cu zi și le permit să se concentreze pe activități mai relevante (29,9%).

Citeşte Veste bună pentru cei care îşi caută un loc de muncă!