Munca la domiciliu 2020

Cât de dificil este pentru părinţi să lucreze de acasă?

29.05.2020

Munca la domiciliu 2020. Unul din doi angajaţi români care au copii lucrează în continuare cu greu de acasă, arată un sondaj BestJobs. În plus, aproape 40% dintre angajaţi susţin că angajatorul se arată deranjat când solicită două ore libere în timpul programului pentru a se ocupa de copii.

Munca la domiciliu 2020. Solicitările copiilor

Aproape jumătate (46,4%) dintre angajaţii care împart biroul de acasă cu copiii lor recunosc că le este greu să îşi organizeze eficient activitatea în condiţiile în care trebuie să se ocupe, pe lângă sarcinile de serviciu, şi de solicitările copiilor.

Program flexibil

Prin urmare, doi din cinci respondenţi şi-ar dori să poată lucra de acasă însă cu un program flexibil, astfel încât să se poată ocupa şi de cei mici cât timp creşele şi şcolile sunt închise.

Din păcate, nu toţi au susţinerea angajatorului să-şi organizeze timpul şi sarcinile de lucru în funcţie de situaţia personală. Aproape 40% dintre angajaţii care au participat la studiul BestJobs susţin că angajatorul se arată deranjat când solicită două ore libere în timpul programului pentru a se ocupa de copii, dar le acordă totuşi timpul necesar, în timp ce 28,6% se plâng că angajatorul nu le permite deloc acest lucru.

Munca la domiciliu 2020. Orele alocate

Cu toate că lucrează de acasă, un sfert dintre angajaţi spun că ajung să aloce mai mult de opt ore pe zi activităţii profesionale, mai ales că sunt adesea întrerupţi de copii. În aceste condiţii, cei mai mulţi dintre ei spun că, atunci când nu pot acorda atenţie celor mici, îi lasă să-şi ocupe singuri timpul (53,6%) sau cer ajutorul bunicilor sau al altor rude (28,6%) şi numai 18% sunt ajutaţi de celălalt părinte.

71,4% din părinți reușesc să aloce mai puţin de patru ore pe zi copiilor pentru toate activităţile pe care le desfăşoară împreună cu ei, însă 18% spun că depăşesc 8 ore, în condiţiile în care situaţia profesională le permite acest lucru. Cea mai mare parte din timpul petrecut împreună este alocat:

  • temelor (43%)
  • joacă (21,4%)
  • diverse activităţi extraşcolare (18%)

Munca la domiciliu 2020. Activităţi şcolare

Activităţile şcolare le consumă părinţilor mai mult de două ore zilnic (57,1%). Acest lucru se întâmplă în contextul în care învăţământul online este considerat ineficient, după cum afirmă 28,6% dintre respondenţi. Nici copiilor nu le place prea mult şcoala online, dar s-au adaptat (50%), în timp ce 21,4% nu s-au adaptat deloc şi lucrează cu dificultate. Numai 28,6% dintre părinţi afirmă că cei mici s-au adaptat destul de bine la cursurile online.

În cele mai multe cazuri, atunci când urmează cursurile online, copiii folosesc laptopul familiei (67,9%). Însă, sunt şi situaţii în care este folosit un dispozitiv de serviciu al unui membru al familiei, pus la dispoziţie temporar pentru activitatea de învăţare în detrimentul activităţii de serviciu (3,6%).

Munca la domiciliu 2020. Ziua Copilului

Anul acesta, cei mai mulţi dintre salariaţii care au copii spun că vor sărbători ziua de 1 iunie în următoarele feluri:

  • o ieşire în jurul locuinţei (46,4%)
  • în casă, prin diverse activităţi distractive (17,9%)
  • în parc (17,9%)

Citeşte şi Schneider Electric România are un nou director de vânzări. Cine a preluat această funcţie?