Slide

Stiri: Social

Naveta elevilor, decontată de Ministerul Educaţiei

29.08.2016

Consiliul Național al Elevilor a anunţat că susţine punerea în dezbatere publică a Ordonanţei de Urgență privind decontarea integrală a navetei elevilor. După un an de negocieri cu oficialii Guvernului, Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științice și Avocatul Poporului, modificarea art. 84 alin.(3) și art. 105 alin. (2) din Legea Educației Naționale nr. 1/2011 poate fi așteptată.

Astfel, elevii care nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu li se decontează cheltuielile de transport din bugetul local, prin bugetul unităţii de învăţământ la care sunt şcolarizaţi, pe bază de abonament, în limita a 50 km, sau li se asigură decontarea sumei ce reprezintă contravaloarea a 8 călătorii dus-întors pe semestru, dacă locuiesc la internat sau în gazdă. Mai mult, aceștia beneficiază de 50% reducere la achiziţionarea abonamentului pentru transportul mai-sus menționat.

După cinci ani de la promulgarea Legii Educației Naționale, o măsură pentru reducerea abandonului școlar este discutată. Consiliul Național al Elevilor susține, pe această cale, decizia de a respecta și pune în aplicare unul dintre drepturile elevilor, acela de a avea acces gratuit la educație.

“Încă din 2013, de la plafonarea decontului navetei pentru elevi, Consiliul Naţional al Elevilor a început demersurile pentru recorectarea legislaţiei, în concordanţă cu normele constituţionale ce vizează gratuitatea sistemului educaţional. Din nou, elevii din România au demonstrat că au o voce puternică, arătând astfel orice formă de rezistenţă la schimbare din partea factorilor decidenţi. Ne bucurăm să vedem interesul Guvernului României pentru respectarea legii în sistemul educaţional şi aşteptăm decizia finală de aprobare a Ordonanţei de Urgenţă, până la începutul anului şcolar.” a declarat Vlad Ştefan, președintele Consiliului Național al Elevilor.