Slide

Producatori

NBHX Rolem

NBHX ROLEM își continuă expansiunea

01.06.2022

Noile proiecte câștigate au impus necesitatea extinderii capacităților, atât în aria de producție, cât și în cea logistică. Pentru NBHX ROLEM, ultimii doi ani au marcat o evoluție favorabilă, în ciuda modificărilor survenite ca urmare a pandemiei COVID-19. Deși a fost o  perioadă cu multe provocări, compania a reușit, grație experienței îndelungate și echipei extrem de dedicate, să o depășească cu succes, fără pierderi financiare semnificative și menținând locurile de muncă ale angajaților.

Totodată, NBHX ROLEM și-a continuat expansiunea, câștigând licitații pentru numeroase proiecte importante, atât ale clienților consacrați, cum ar fi BMW, VW, Mercedes Benz sau Audi, dar și pentru clienți noi din portofoliu precum Tesla, Stellantis-Peugeot și Skoda.

Atragerea acestor noi proiecte a impus însă necesitatea extinderii capacităților, atât în aria de producție, cât și în cea logistică. Prin urmare, în anul 2021 NBHX ROLEM și-a concentrat atenția asupra extinderii suprafețelor de depozitare cu încă 5.000 mp adiționali la locația existentă din Cristian.

NBHX ROLEM și-a continuat expansiunea, câștigând licitații pentru numeroase proiecte importante ale unor clienți precum BMW, Mercedes Benz, Audi sau Tesla

NBHX ROLEM numără la momentul actual 3 locații de producție în jurul Brașovului, o suprafață de peste 54.000 mp la sediul social din Codlea, o a doua unitate de producție de peste 22.400 mp la Cristian și alta de 15.700 mp la Ghimbav.

„Compania noastră și-a început activitatea în anul 1994 în fabrica din Codlea, dar cu timpul aceasta a devenit neîncăpătoare pentru multitudinea de proiecte preluate, astfel intervenind necesitatea de a inaugura noi spații de producție. Mutând mai multe game de producție în noile locații, am creat suficient spațiu liber in hala din Codlea pentru a putea prelua producția de piese de schimb la nivel de grup”, ne-a declarat dna. Lidia Senin, Director General NBXX ROLEM.EUROMONT

Producția pieselor aftermarket se mută în România

Producția aftermarket, piese care anterior au fost fabricate în serie la unitățile de producție ale grupului NBHX din Marea Britanie, Germania și Cehia, se va muta în România. Astfel, mai mult de 50.000 mp din hala din Codlea vor fi alocați acestui tip de activitate de producție. Principalii clienți pentru producția de piese de schimb sunt constructorii de automobile BMW, VW și Jaguar Land Rover. Pe viitor, compania va integra în această locație și producția pentru Rolls Royce și Mercedes Benz.

Trebuie menționat însă faptul că producția aftermarket este una destul de complexă, motiv pentru care au fost transferate 750 de matrițe care vor facilita atingerea unei cifre de afaceri de peste 700.000 de euro anual.

Principalii clienți pentru producția de piese de schimb sunt constructorii de automobile BMW, VW și Jaguar Land Rover

Domeniul automotive este însă unul extrem de dinamic și competitiv, iar ceea ce poate diferenția furnizorii de top din industrie sunt inovația și tehnologia de ultimă oră. Acesta este motivul pentru care NBHX ROLEM investește permanent în tehnologie, inaugurând recent o linie nouă de lăcuire plastic cu tehnologiile high gloss și mat.

„Instalația dispune de un sistem automatizat de curățare cu CO2, are 2 roboți de lăcuire, cabină cu infra-roșu, cabină cu UV și 2 cuptoare. Valoarea investiției se ridică la peste 2,5 milioane de euro și este amplasată în fabrica noastră din Ghimbav. Pe această linie de lăcuit vor fi prelucrate piese ale clienților noștri, Tesla, Mercedes Benz și VW”, explică Directorul General.

Eficientizarea activității prin investiții continue

Pentru a răspunde celor mai înalte exigențe, în 2021, în fabrica din Ghimbav a fost transferată din Germania o mașină de injecție de 1.300 de tone, iar anul acesta urmează să fie adusă o altă mașină de injecție pentru proiectele viitoare. Valoarea fiecărui utilaj depășește 1,2 milioane de euro, în condițiile în care acesta este echipat cu robot, platane magnetice și toată periferia necesară procesului de injecție.

La unitatea de producție din Cristian, NBHX ROLEM și-a extins competențele în tehnologia de prelucrare a suprafețelor de aluminiu, pe tot parcursul fluxului de producție, de la presare până la montaj. Cu toate acestea, pentru această locație, focusul nu este neapărat pe investiții ce vizează extinderea capacităților de producție, ci mai degrabă pe automatizarea operațiilor manuale, în special în zona de injectare, domeniu în care sunt planificate investiții de peste 300.000 de euro în perioada următoare.

NBHX ROLEM și-a extins competențele în tehnologia de prelucrare a suprafețelor de aluminiu, pe tot parcursul fluxului de producție, de la presare până la montaj

„Anul trecut am derulat, de asemenea, investiții în departamentul Logistică, investiții majore în creșterea capacităților de manipulare, fiind achiziționate stivuitoare și transpaleți, iar în 2022 este planificată extinderea capacității de stocare în interiorul fabricilor prin platforme supraetajate, dar și în zona de depozite prin sisteme de rafturi cu înălțime de 11 m. Aceste investiții în aria de logistică însumează peste jumătate de milion de Euro, investiții care vor contribui considerabil la eficientizarea activității și, în final, la o ofertă de servicii optimizată”, precizează dna. Senin.

Stabilitatea echipei oferă credibilitate

Pandemia și toate restricțiile impuse au modificat felul de a interacționa în cadrul echipei, dar și modul de lucru. Chiar dacă s-a renunțat la întâlnirile față în față, compania a continuat programele de dezvoltare pentru angajați, reorientându-se către variantele online, acolo unde a fost posibil. Cu toate acestea, a existat și o excepție și anume aceea că stagiile de pregătire periodice și de la angajare, referitoare la Securitate și Sănătate în Muncă, s-au desfășurat în continuare în format fizic, asigurând respectarea cu strictețe a tuturor regulilor igienico-sanitare și de distanțare.

La NBHX ROLEM se pune accent și pe dezvoltarea altor competențe decât cele specifice locului de muncă, în special soft skills. Astfel, după perioada de izolare cauzată de pandemie, s-a putut observa în rândul echipelor necesitatea de reconectare sub formă de sesiuni de team building, workshop-uri cât mai dinamice, antrenante, care să contribuie la coeziunea echipei.

Chiar dacă în pandemie s-a renunțat la întâlnirile față în față, compania a continuat programele de dezvoltare pentru angajați, reorientându-se către variantele online

„La nivel de organizație, cu toate dificultățile pricinuite de pandemie, fluctuația personalului a fost una redusă, media lunară pe anul 2021 fiind sub pragul de 1% la nivel de companie. Astfel, toate eforturile echipei de management și-au arătat eficiența, reușind evitarea reducerilor masive de personal, chiar și în perioadele de opriri repetate ale clienților noștri. Personalul companiei este cea mai importantă resursă pentru o performanță sustenabilă, iar stabilitatea echipei oferă un plus de credibilitate în fața clienților”, afirmă Lidia Senin.

Accentul pe reciclare și comunitate

La nivel de companie, NBHX ROLEM a dezvoltat o grijă deosebită pentru mediul înconjurător, reflectată în standardul ISO 14001:2015, dar și de implicarea în diverse campanii ecologice, participarea activă la acțiuni de ecologizare și de plantare primăvara și toamna, la încurajarea membrilor echipei în vederea adoptării unor practici care să contribuie la protejarea mediului înconjurător.

În afară de aceste acțiuni, în cadrul companiei se pune un foarte mare accent pe reciclare. În plus, cu ajutorul tehnologiei de ultimă oră a liniilor de lăcuire, apa folosită este tratată și reutilizată, corpurile de iluminat tradiționale au fost înlocuite cu lămpi cu consum redus de energie, paleții de lemn au fost înlocuiți cu paleți reutilizabili din plastic pentru a minimiza impactul asupra mediului.

Pe termen lung, organizația urmărește un plan de trecere la energie verde prin achiziția de certificate verzi pentru a compensa consumul de energie tradițională din prezent.

Pe termen lung, organizația urmărește un plan de trecere la energie verde prin achiziția de certificate verzi

„În plan social, ne dorim să redăm cât mai mult comunității în care ne desfășurăm activitatea, dorim să fim activi social prin donații și sponsorizări, dar și prin implicare activă. Susținem financiar atât evenimentele culturale, cât și sportive ale comunității brașovene și, totodată, le facilităm angajaților noștri accesul și participarea la aceste evenimente. De asemenea, în ultimele luni am donat echipamente IT mai multor case de copii de la periferia Brașovului, precum și unor școli gimnaziale din Brașov, ușurând astfel activitatea zilnică a educatorilor și cadrelor didactice”, detaliază Directorul General.

Trendul pozitiv se păstrează

În ciuda unui an 2021 plin de provocări, compania a reușit să aibă un rezultat pozitiv, păstrând trendul ultimilor 3 ani. În special costurile fixe au fost gestionate foarte bine în toate unitățile de producție, oferind companiei un avantaj competitiv în condițiile dificile ale pieței automotive și în perioadele de licitații pentru proiecte noi. Cifra de afaceri 2021 s-a situat la valoarea de 62,3 milioane de euro, formată din vânzări către clienții externi, dar și din vânzări intra-grup, atât în Europa, cât și în China și America.

„Pentru anul 2022 previzionăm o creștere a cifrei de afaceri la 83 de milioane de euro datorată, în principal, proiectelor noi, dar și succesului gamelor BMW și a vânzărilor ridicate pentru modelul Y al mărcii Tesla, care va fi produs la fabrica din Berlin, recent lansată”, a declarat, în încheiere, dna. Lidia Senin, Director General NBHX ROLEM.

Citește și https://jurnaluldeafaceri.ro/nbhx-rolem-in-pas-cu-dezvoltarea-din-sectorul-automotive/