Consiliul Concurentei

Nereguli găsite de Inspecția Muncii: Ce amenzi s-au dat?

13.12.2016

Inspecţia Muncii a desfăşurat, în perioada 05 – 09 decembrie, acţiuni de control în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare totală de 228.688 de euro, adică 1.029.100 de lei. Au fost depistate 482 de persoane care lucrau la negru, din care 329 erau din județul Mureș.

În domeniul relaţiilor de muncă, la nivel național s-au aplicat amenzi în valoare de 760.100 de lei din care 486.000 de lei pentru muncă la negru. Pentru primirea la muncă a mai mult de cinci persoane fără contracte individuale de muncă, inspectorii de muncă au făcut 3 propuneri de cercetare penală. Au fost sancționați 268 de angajatori.

În aceeaşi perioadă, în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă s-au aplicat amenzi în valoare de 269.000 de lei. Angajatorii au comunicat către inspectoratele teritoriale de muncă 80 de evenimente care, în urma cercetărilor efectuate de inspectorii de muncă, vor fi încadrate sau nu ca fiind accidente de muncă. Dintre acestea 25 au fost în București. Au fost sancționați 717 de angajatori în domeniu.

”Ultima lună din an aduce și apropierea de temperaturi extreme cu minus. Avertizăm angajatorii că au obligația legală să distribuie ceai fierbinte angajaților care lucrează expuși la temperaturi extreme, când termometrul scade sub minus 20 de grade sau în condiții de vânt, care pot fi corelate cu aceste valori. Totodată să acorde pauze pentru refacerea capacității de termoreglare în spații fixe sau mobile cu microclimat corespunzător și să le asigure echipament individual de protecție. Pe durata întreruperii colective a lucrului, contractele individuale de muncă ale salariaților se mențin, iar perioada de întrerupere constituie vechime în muncă. Ulterior, vor fi stabilite modalitățile de recuperare a timpului nelucrat”, a spus Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat.