Nereguli grave ȋn activitatea firmelor angajatoare – explicaţia dată minerilor bihoreni blocaţi ȋn subteran

27.08.2015

Ministerul Economiei Comerţului şi Turismului a publicat un comunicat de presă ȋn care justifică refuzul acordării licenţei de exploatare firmelor private. SC Băiţa Bihor SA şi SC African Resources Consolidated SA (Marea Britanie), fapt care a provocat o amplă acţiune de protest din partea angajaţilor celor două companii.

Peste 20 de mineri s-au blocat ȋn subteran, la peste 200 de metri adâncime, nemulţumiţi că eliberarea licenţei de exploatare a calcarului este amânată de mai bine de un an de zile, existând suspiciuni ca statul doreşte să ȋnchidă mina. Protestatarii susţin că vor reveni la suprafaţă doar pentru discuţii cu reprezentanţi ai Ministerului Economiei şi ai Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM).

În comunicat, Ministerul Economiei subliniază că acordarea licenţelor de exploatare minieră nu intră ȋn atribuţiile sale, această competenţă aparţinând ȋn totalitate Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, autoritate care se află în subordinea Secretariatului General al Guvernului României.

De asemenea, comunicatul precizează că Societatea Comercială Băiţa S.A. este deţinută ȋn proporţie de 100% de statul român, prin Ministerul Economiei Comerţului şi Turismului, deţinând licenţele de exploatare pentru toate resursele domeniului minier.

Totodată, se arată ȋn comunicat, S.C Băiţa S.A. are posibilitatea de a ȋncheia cu o altă companie un contrat de asociere la licenţă, atât timp cât sunt respectate condiţiile prevăzute de lege. Potrivit ministerului de resort, ȋn cazul solicitării făcute de compania African Consolidated Resources SRL de a se asocia la licenţă, legea nu este respectată, ȋntrucât firma SC Mineral Mining SA, preluată de compania britanică are datorii la SC Băiţa SA.

Comunicatul Ministerului Economiei Comerţului şi Turismului mai relevă că, dincolo de aspectele deja prezentate, documentele necesare care să ateste capacitatea tehnică şi capacitatea financiară nu au fost prezentate, deoarece SC Mineral Mining SA este ȋn faliment.

În ȋncheierea comunicatului, se precizează că nereguli grave au fost descoperite ȋn activitatea societăţii S.C Băiţa S.A, ȋn urma verificărilor efectuate de corpul de control al ministrului de resort, drept urmare fiind sesizate organele judiciare competente.

 

 

Citiți și despre: