Netcity Telecom

Netcity Telecom, amendată cu 2,2 milioane de euro

03.02.2020

Consiliul Concurenței a sancționat Netcity Telecom SRL (fostă Netcity Telecom SA) cu amendă în valoare de 2.183.552 lei (aproximativ 460.000 euro) pentru abuz de poziție dominantă. Netcity Telecom este concesionarul rețelei Netcity. Compania are ca responsabilități proiectarea, realizarea, deservirea tehnică și comercială a infrastructurii subterane Netcity a Municipiului București, cu scopul principal de găzduire a rețelelor de comunicații electronice instalate anterior, preponderent, pe stâlpii din București.

Netcity Telecom. O poziție de monopol

Netcity Telecom SRL deține o poziție de monopol, având, prin contract de concesiune, dreptul exclusiv și nerestricționat de a implementa și administra reţeaua Netcity, pentru o perioadă de 49 de ani.

„Netcity” reprezintă suport pentru rețelele de comunicații și trebuie să fie pusă la dispoziția tuturor operatorilor de telecom care doresc să ofere servicii în București, în mod egal, transparent și nediscriminatoriu.

Netcity Telecom a abuzat de poziția sa dominantă

Autoritatea de concurenţă a constatat că, în perioada 2010-2019, concesionarul rețelei Netcity a abuzat de poziția sa dominantă prin impunerea unor condiţii inechitabile referitoare la:

– modalități de tarifare dependente de gradul de ocupare a unei bucle funcționale (operatorii plăteau invers proporțional cu lungimea de tubetă contractată)

– obligarea clienților de a contracta lungimi minime de infrastructură-suport

– impunerea de branșamente FTTB (tubulatură pre-echipată de către Netcity Telecom cu fibră optică), în condițiile în care acestea sunt opționale pentru clienți;

– limitarea opțiunii operatorilor de a instala, în condiții clare și transparente, în subteran linie de transmisie pentru comunicații (nu puteau instala alte cabluri în afară de fibra optică),

– durate contractuale mai mari decât doreau clienții finali (5 ani chiar dacă ei doreau 1-2 ani) și plata chiriei aferente contractului de 5 ani.

Netcity Telecom. Ce spune președintele Consiliului Concurenței?

„Așa cum am spus și cu alte ocazii, noi nu contestăm utilitatea proiectului, care are ca scop atât creșterea calității serviciilor de transmisii de date, cât și îmbunătățirea aspectul vizual al orașului, dar trebuie respectate regulile din domeniul concurenței astfel încât costurile suportate de operatori (și transferate consumatorilor) să nu fie inechitabile. O companie mare, care deţine o poziţie de monopol, trebuie să aibă un comportament echitabil faţă de partenerii săi şi să creeze proceduri clare, transparente şi rezonabile pentru condițiile de acces la reţeaua sa”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Netcity Telecom. Reducerea amenzii

Netcity Telecom SRL a recunoscut săvârșirea faptei anticoncurenţiale și a beneficiat de o reducere a amenzii cu 15%.

Primăria București a încălcat reglementările din domeniul concurenței

În cadrul aceleiași investigații, Consiliul Concurenței a constatat că, în perioada 26.11.2013 – 26.10.2016, administrația Municipiului București, prin Primarul General și Consiliul General al Municipiului Bucureşti, nu a făcut demersurile necesare în procesul de reglementare a condițiilor de acces la infrastructura Netcity. În acest fel (neacționând), Primăria București a încălcat reglementările în domeniul concurenței (art. 8 din Legea Concurenței). Astfel, a fost favorizată, continuarea abuzului de poziție dominantă a Netcity Telecom până în 2016. Atunci au intrat în vigoare:

  • prevederile referitoare la regimul infrastructurii fizice a reţelelor de comunicaţii electronice
  • prevederile privind stabilirea unor măsuri pentru reducerea costului instalării reţelelor de comunicaţii electronice (Legea nr. 159/2016).

”Având în vedere că la ora actuală, în mai multe oraşe din ţară există proiecte similare pentru dezvoltarea unor rețele de tip <Netcity>, concluziile din acest caz reprezintă o atenționare pentru toți actorii implicați, companii și primării”, a mai adăugat Președintele Consiliului Concurenței.

Netcity Telecom. Investigația a început în 2016

Investigaţia privind un posibil abuz de poziție dominantă al Netcity fost declanşată în 2016, la plângerea Ines Group SRL. Aceasta a fost conexată cu investigația declanșată în aprilie 2019, la plângerea Interlan Internet Exchange SRL.

În prezent, Netcity Telecom face parte dintr-un grup de cinci companii active în domeniul infrastructurii de energie şi telecomunicaţii.

Netcity Telecom. 1.520 de kilometri de reţea subterană de fibră optică

La sfârşitul primului semestru al anului 2019, infrastructura Netcity includea 1.520 de kilometri de reţea subterană de fibră optică. La aceasta sunt racordate 20.300 de clădiri.

Din total, 560 de kilometri de reţea au fost construiți în anii 2018 – 2019. La această infrastructură au fost racordate 7.500 de clădiri. În prezent, lucrările continuă, cu precădere, pe străzile secundare.

Citește și E.ON Energie România a pus în funcțiune „Autostrada electrică” Iași-Târgu Mureș

 

 

 

Citiți și despre:

O părere la “Netcity Telecom, amendată cu 2,2 milioane de euro

  1. Pingback: Revista presei - stiri afaceri - Netcity Telecom, amendată cu 2,2 milioane de euro

Comentariile nu sunt permise.