Stiri: IT&C

Nivelul de pregătire IT al angajaților români, mult sub media din UE

06.03.2015

Angajaţii din țara noastră dețin cel mai slab nivel de abilităţi IT din Europa, conform raportului de ţară 2015, publicat de Comisia Europeană. Astfel, proiectul naţional de Strategie Digitală conţine, printre altele, ca obiectiv şi dezoltarea compentenţelor digitale, dar îi lipsesc măsurile concrete de implementare.

Aceste evoluţii influenţează major productivitatea muncii în România, nivelul fiind unul dintre cele mai scăzute din Uniunea Europeană.

Raportul arată că 77% din forţa de muncă din România, comparativ cu media de 32% în UE, are un nivel mic sau nul în ceea ce privește competențele digitale.

În plus, nici datele din Indicele economiei şi societăţii digitale (DESI) 2015 nu aduc veşti mai bune pentru situaţia din România raportată la cea la nivel european: s-au făcut progrese, dar suntem încă pe ultimul loc în sectorul digital.

Astfel, doar 20% dintre români dețin competențe digitale de bază, în România doar 1,3% din totalul forței de muncă sunt specialişti TIC, foarte puţini dintre utilizatorii de Internet, 7,7%, folosesc servicii de e-banking și se raportează cel mai mic procent la e-commerce, pentru că doar 17% dintre români cumpără online.

Toate acestea reprezintă o barieră pentru creşterea economiei digitale în România. Competențele digitale îmbunătățite sunt de o importanţă critică în revigorarea generală a economiei, prin educarea unei forțe de muncă inovative și minimizarea diviziunii digitale și vor fi parte integrantă din succesul pe care îl va înregistra politica unei creșteri inteligente, constante și inclusive.