Stiri: Companii

Nivelul minim de impozitare pentru corporații.

Nivelul minim de impozitare pentru corporații: Decizia luată de Executiv

10.11.2023

Nivelul minim de impozitare pentru corporații. Executivul a aprobat un proiect de lege privind asigurarea unui nivel minim global de impozitare a grupurilor de întreprinderi multinaționale şi a grupurilor naționale de mari dimensiuni.

Nivelul minim de impozitare pentru corporații. Noi reglementări

Proiectul de lege adoptat de Guvern introduce reglementări pentru impozitarea profitului marilor grupuri sau întreprinderi multinaționale și naționale a căror cifră de afaceri anuală consolidată este de cel puțin 750 de milioane de euro cu o cotă minimă de 15%. Această măsură va genera un impact bugetar pozitiv.

Proiectul de lege transpune în legislația națională directiva UE 2022/2523 privind asigurarea unui nivel minim global de impozitare a grupurilor de întreprinderi multinaționale și a grupurilor naționale de mari dimensiuni în Uniune.

Directiva urmărește conținutul și structura regulilor model ale OCDE.

Cotele impozitului pe profit

Această reformă urmărește să stabilească o limită privind concurența în ceea ce privește cotele impozitului pe profit, prin stabilirea unui nivel minim global de impozitare.

Prin eliminarea unei părți a avantajelor generate de transferul profiturilor către jurisdicții cu impozitare zero sau foarte scăzută, se vor crea condiții de concurență echitabilă. Practic, sistemul de impozitare va determina plata unui impozit echitabil indiferent de locul unde își desfășoară activitatea.

Citește și 2023, cel mai bun an pentru import și export în agricultură în România