Noi reglementări europene pe piaţa centralelor termice

14.09.2015

Piaţa de centrale termice va trece prin modificări majore, din această toamnă, de când se va aplica Directiva Europeană ErP (Energy-related Products Directive). Totuşi, specialiştii din domeniul centralelor termice afirmă că schimbările aduse de noile reglementări nu vor afecta utilizatorii, ci vor avea un impact pozitiv,

„Începând cu 26 septembrie, pe piaţa europeană şi, implicit, pe cea locală, intră în vigoare directivele cunoscute sub numele de ErP (Energy-related Products Directive) referitoare la proiectarea ecologică a produselor, dar şi normele privind etichetarea energetică, pentru a obţine economii în unul dintre cele consumatoare de energie domenii din Uniune. Am observat însă că, în acest moment, pe plan local, utilizatorii şi clienţii de centrale termice nu sunt foarte bine informaţi cu privire la ce prevăd acestea şi, mai ales, ce beneficii aduc”, a declarat Cătălin Drăguleanu, Country Manager Ariston Thermo România.

Reprezentantul companiei a explică că un studiu efectuat de IEA – International Energy Agency rată că sistemele de încălzire şi pentru prepararea apei calde menajere reprezintă doar o treime din consumul total de energie la nivelul Europei, în timp ce 85% din aceasta revine sectorului rezidenţial.

În plus, proiectarea ecologică a centralelor şi promovarea tehnologiilor cu eficienţă ridicată, va determina, în următorii cinci ani, o economie anuală totală cu 56 de milioane de tone de petrol.

Noile reglementări au în vedere produsele pentru încălzire şi pentru prepararea apei calde precum centralelor termice pe gaz cu o putere de până la 70 KW, boilerelor, dispozitivelor de micro-cogenerare, cazanelor de apă caldă şi pompelor de căldură. Conform lui Cătălin Drăguleanu, cel mai puternic impact este în cazul pieţei de centrale termice.

Astfel, începând cu 26 septembrie, pe piaţa locală vor putea fi importate doar centrale termice în condensare, cele convenţionale fiind astfel, treptat, eliminate de la raft. Acest lucru însă nu va afecta în niciun fel utilizatorii care au deja montată o centrală termică şi nici distribuitorii care au deja în stoc centrale convenţionale.

“Românii care au ales deja instalarea unei centrale termice de apartament nu sunt obligaţi de noile directive europene să o înlocuiască, în condiţiile în care aceasta funcţionează la parametrii normali. Singura diferenţă, faţă de perioada anterioară, este că, în momentul în care o familie va decide să înlocuiască sau să instaleze pentru prima dată o centrală termică, aceasta va putea alege doar din modele în condensare”, a mai adăugat Cătălin Drăguleanu.

Acesta a mai afirmat că în ultima vreme s-a putut observa că românii sunt interesaţi de noile tehnologii şi că speră ca ei să înţeleagă şi mai mult avantajele condensării.

Noile norme europene mai presupun, pe lângă restricţiile privind tipurile de centrale ce vor putea fi importate, şi etichetarea produselor de pe piaţa de încălzire. Efectul benefic al acestei măsuri este reprezentat de faptul că românii vor putea să aleagă mai uşor produsele şi vor putea vedea direct de pe etichetă gradul de eficienţă şi avantajele aduse de diverse modele de centrale.