Stiri: Social

Noi reglementări

Noi reglementări privind funcționarii publici

04.09.2023

Noi reglementări privind funcționarii publici. Executivul a aprobat, pe data de 31.08.2023, o Ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul educației și pentru modificarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ.

Prin actul normativ se modifică art. 57 alin. (2) din Legea învățământului superior nr. 199/2023, prin preluarea echivalării cu studiile de masterat recunoscute de Legea nr. 1/2011, pentru diploma de studii de lungă durată obținută anterior implementării ciclurilor Bologna, fără a face diferența între durata acestora. Această variantă de reglementare asigură continuitatea în desfășurarea activității, neafectând angajații din mediul privat sau public, inclusiv funcționarii publici care, la data ocupării funcției publice, îndeplineau condițiile de ocupare prevăzute de lege și permite, totodată, un tratament similar și pentru viitorii ocupanți ai unor funcții publice.

 

Noi reglementări privind funcționarii publici

De asemenea sunt clarificate:

  • drepturile de care beneficiază studenţii de la instituţiile de învăţământ superior particulare şi confesionale particulare autorizate provizoriu sau acreditate în ceea ce privește transportul studenților,
  • modalitatea de stabilire a statutului de student cu taxă,
  • acordarea anuală a burselor pentru stagii de studii universitare și postuniversitare în străinătate obținute prin concurs organizat la nivel național
  • acordarea subvențiilor pentru cazare și studenților care aleg altă formă de cazare decât căminele instituțiilor de învățământ superior.

 

Citește și Ministerul Educației a publicat „Reperele metodologice pentru aplicarea curriculumului național la clasa a XI-a în anul școlar 2023 – 2024”