Stiri: Economie

Angajari ANOFM ianuarie - august 2021

Noi reguli anti-dumping pentru a proteja locurile de muncă

17.11.2017

Deputații europeni au votat ieri reguli mai puternice pentru a combate importurile subvenționate și la preț de dumping provenite din ţări terţe. Pentru prima dată în lume, regulile comerciale ale UE vor cere partenerilor comerciali din afara Uniunii să respecte standardele internaționale sociale și de mediu pentru a preveni dumpingul.

Obiectivul este de a întări protecția locurilor de muncă și companiilor UE în fața unor importuri ieftine incorecte din state terțe care interferează puternic în economie.

Ce este nou: 

• impactul dumpingului social și de mediu va fi luat în considerare în deciziile privind măsurile de anti-dumping

• Comisia va monitoriza circumstanțele din țările exportatoare. Companiile UE pot să se bazeze pe aceste rapoarte atunci când depun plângeri

• nu vor fi obligații suplimentare de motivare pentru companiile UE în cazurile de antidumping față de procedura actuală

• IMM-urile vor fi ajutate să respecte procedurile

• toate părțile implicate, mai ales sindicatele, pot contribui la deciziile privind măsurile de apărare comercială

„Sunt mândru de rezultatul obținut. Am întărit apărarea noastră comercială și ne-am asigurat că pentru prima dată în lume legislația privind apărarea comercială are în vedere respectarea standardelor de muncă și de mediu. Le-am dat industriilor noastre un sistem valabil pentru viitor pentru a se proteja față de practicile incorecte”, a afirmat Președintele Comisiei pentru comerț internațional, Bernd Lange (S&D, DE).

Noile reguli vor intra în vigoare după aprobarea formală în Consiliu și publicarea în Jurnalul Oficial.