Noiembrie 2014

Oficialii Fondului Monetar Internațional și-au exprimat, acum câteva luni, îngrijorările cu privire la faptul că România nu are o scenă politică puternică și stabilă, iar aceste lucruri, adăugate la situația de dinainte și din timpul alegerilor prezidențiale, pot afecta puternic evoluția economică. Principala îngrijorare a oficialilor era legată de reformele structurale cu privire la companiile de stat. Odată ce acestea întârzie să fie puse în practică, oamenii de afaceri se vor feri să realizeze investiții ridicate, iar creșterea și stabilitatea economică vor întârzia să apară.

Așa-numitele “măsuri populiste”, prin care politicienii iau decizii grăbite și fără o susținere cu privire la creșterea ajutoarelor și indemnizațiilor pentru persoanele cu venituri mici sau reducerea taxelor ori angajările pe posturile bugetate de stat, conduc la atragerea de voturi, dar și la promisiuni greu de respectat fără riscuri majore sau, în unele cazuri, efecte negative sigure.
La toate acestea, se adaugă și incertitudinile politice din ultimul timp, care au cauzat scepticismul investitorilor. Schimbările ajutoarelor oferite de stat companiilor care investesc într-un anumit domenii, modificările radicale ale legislației și fluctuațiile taxelor și impozitelor sunt alte motive pentru care acționarii companiilor se feresc să dezvolte în țara noastră.

Chiar dacă, potrivit unor statistici, ultimii ani au adus o ușoară creștere economică, mulți sunt cei care spun că situația nu s-a schimbat în realitate. Susținerea sectoarelor, precum industria și agricultura, este inerentă pentru o dezvoltare susținută, spun analiștii. Aceștia adaugă faptul că orice măsură trebuie întărită de siguranța oferită de un mediu politic puternic și sigur, care oferă încredere mediului de afaceri.