NOIEMBRIE 2017

Începem ușor, ușor să automatizăm sarcinile ce pot fi realizate de mașinării speciale, iar dovadă în acest sens stă încă un studiu, realizat recent de compania Universal Robots. Cercetarea concluzionează faptul că în următorul an peste 34% dintre managerii din țara noastră își doresc să achiziționeze noi soluții de automatizare și robotizare. Toate acestea cu scopul de a îmbunătăți sarcinile repetitive și a crește calitatea rezutatelor, dar și nivelul producției.

În orice colț din lume există deja domenii care utilizează soluții de automatizare. Potrivit studiilor din domeniu, inspecția calității produselor fabricate se află în acest top, urmată de sudură și lipire, dar există și programe de contabilitate și cele de gestionare pentru stocurile companiilor care funcționează automatizat, fără erori.

Care sunt părerile angajaților? Dacă atunci când acest domeniu era la început mulți erau cei care se temeau pentru siguranța locului de muncă, acum reacțiile s-au schimbat, iar asta pentru ca angajații au realizat faptul că, indiferent de domeniul de activitate, industriile se află într-un moment de schimbare continuă, iar pentru cei care nu acceptă soluțiile aduse de dezvoltarea tehnologiei șansele unui viitor strălucit sunt foarte limitate. Salariații au început așadar să se îndrepte către specializări unde prezența umană este obligatorie și să își dezvolte astfel noi direcții pentru dezvoltarea carierei. Mulți discută despre colaborări între oameni și roboți și spun că aceasta este tendința ce va deveni o realitate des întâlnită în viitorii ani, pentru a simplifica și îmbunătăți procesele și etapele de producție.

Chiar dacă pentru investitorii care stau în spatele companiilor de succes beneficiile ce sunt aduse de astfel de standardizări prin soluții automate sunt vizibile, există încă desigur și voci care ridică semne de întrebare. Cele mai multe sunt legate de costul investiției inițiale, la care se adaugă implementarea deloc facilă a acestor soluții și lipsa flexibilității de care puteau beneficia cu ajutorul oamenilor.