Slide

Jurnalul de Afaceri Noiembrie 2023

Noiembrie 2023

Mai mult decât oricând, gestionarea eficientă a resurselor financiare ale companiilor devine extrem de importantă în condițiile actuale de inflație crescută, turbulențe la nivel global, probleme în lanțurile de aprovizionare, dar și o oarecare criză a forței de muncă.

Inflația crescută adaugă presiune asupra costurilor pentru companii, deoarece prețurile materiilor prime, energiei și altor resurse cresc semnificativ. Prin urmare, o gestionare eficientă a resurselor financiare ajută companiile să țină sub control aceste costuri suplimentare și să găsească variante de optimizare a acestor costuri sau a resurselor financiare disponibile.

Totodată, companiile se confruntă și cu provocări generate de conflictele apărute la nivel global, care determină o anumită volatilitate valutară. Companiile care desfășoară tranzacții internaționale trebuie să țină seama de aceste fluctuații și să-și protejeze veniturile și cheltuielile în mod corespunzător.

Într-un mediu economic caracterizat de schimbări constante, companiile trebuie să fie capabile să se adapteze rapid la noile condiții, pentru a putea supraviețui. Acest lucru necesită flexibilitate în gândire, dar și un anumit grad de flexibilitate financiară și resurse suficiente pentru a face față situațiilor neprevăzute.

Cu toate acestea, rezultatele Eurobarometrului în ceea ce privește cunoștințele financiare ale europenilor ne plasează pe ultimul loc în Uniunea Europeană, în condițiile în care românii consideră că dețin un nivel de pregătire înalt de educație financiară. Realitatea însă ne arată o situație cu totul diferită.

Știm cu toții că membrii echipei joacă un rol crucial în gestionarea eficientă a resurselor financiare și că lipsa de educație financiară poate duce la decizii nepotrivite, precum cheltuieli nejustificate sau ignorarea oportunităților de economisire. Prin urmare, educația financiară a angajaților poate contribui la luarea deciziilor mai informate și la o gestionare mai eficientă a resurselor financiare ale companiei.

În concluzie, în contextul inflației ridicate și al turbulențelor globale, gestionarea eficientă a resurselor financiare devine esențială pentru supraviețuirea și succesul unei companii. De aceea, cu atât mai importantă devine componenta de educație financiară a angajaților, care se reflectă atât în deciziile pe care aceștia le iau în viața personală, dar și în cea profesională. Cum ar fi să considerăm educația financiară a echipei drept un pas esențial în pregătirea fiecărui angajat, astfel încât acesta să devină capabil să ia decizii financiare în cunoștință de cauză, să capete un grad mai mare de independență și să își dezvolte o gândire creativă, bazată pe principii solide, învățate și exersate în timp?