Noile contracte FIDIC: Cum evoluează piața de construcții?

12.03.2018

Reprezentanți ai companiilor de construcții, dezvoltatori imobiliari, avocați și consultanți au participat, pe data de 2 martie, la conferința „Noile contracte FIDIC”. Evenimentul a fost organizat de firma de avocatură MOREANU Law, alături de Partenerul Principal Patronatul Proprietarilor de Clădiri din România (RABO-Romanian Association of Building Owners) și BusinessMark Event Management.

Conferinţa a reunit în panel șase profesioniști cu experiență, care au discutat despre principalele modificări aduse noilor Contracte FIDIC, ediția a II-a publicate în luna decembrie 2017. De asemenea, aceștia au analiza cele două contracte naționale care vor fi utilizate pentru lucrările de infrastructură aplicabile proiectelor semnate începând cu data de 11 ianuarie 2018.

Dr. DANIEL MOREANU – Avocat, MOREANU Law a deschis conferința prin a oferi o imagine de ansamblu asupra Contractelor FIDIC. Acesta a precizat că deși discuțiile se vor axa pe cele 3 contracte („roșu”, „galben” și „argintiu”), este important de reținut că acestea nu sunt sigurele contracte create. În acest sens, există și alte modele („verde”, „roz”, „albastru”, „alb”), create spre a fi utilizate la nivel internațional.

Dr. Daniel Moreanu a mai subliniat că emiterea noului set de trei contracte-standard constituie un moment definitoriu pentru piața construcțiilor la nivel global, urmând ca ulterior să facă precizări cu privire la fiecare model.

De exemplu, FIDIC „galben” este dedicat proiectelor în care atât proiectarea, cât și execuția lucrărilor este realizată în mare parte de către Antreprenor. Spre deosebire de acest model, FIDIC „roșu” vizează proiectele în care responsabilitatea proiectării este în sarcina Beneficiarului, iar Antreprenorul realizează numai execuția lucrărilor. În cazul FIDIC „argintiu” atât proiectarea, execuția, cât și punerea în funcțiune a proiectului sunt în sarcina antreprenorului care își asumă un nivel de risc mai crescut decât în cadrul FIDIC „galben”.

Spre deosebire de primele contracte menționate, nu există Inginer, rolul acestuia este preluat de beneficiar. Înainte de a da cuvântul invitaților din panel, Dr. Daniel Moreanu a prezentat cinci principii de aur care trebuie luate în considerare în elaborarea Condițiilor Particulare.

Schimbările aduse au fost dezbătute de către specialiștii cu experiență la nivel național și internațional: STEPHEN BURKE – Construction Director, Forte Partners, ADRIAN TUDOR – Director Tehnic, Bog’Art, FLORIN POPA – Managing Partner, Vitalis, ȘERBAN JUVERDEANU – Head of Construction, P3 România și Drd. SILVIU MUNTEANU – Avocat.

Aceștia au acoperit subiecte precum: avantajele noilor contracte FIDIC (ex. claritatea și predictibilitatea, o mai bună alocare a riscurilor, definiții noi, rolul inginerului, rolul DAB/DAAB etc.), utilitatea unor astfel de forme contractuale, aspecte negative sau de îmbunătățit (complexitatea, detalierea excesivă a clauzelor, aspectele lăsate nereglementate etc.), popularitatea contractelor FIDIC în România în comparație cu piața internațională, momentul începerii lucrărilor, întârizerea și suspendarea acestora, dar și soluționarea disputelor.

Printre concluziile conferinţei se află și faptul că părțile vizate își pot îndrepta privirea asupra a tot ceea ce își dorește FIDIC să realizeze în viitor. Experții afirmă că FIDIC dorește să țină pasul cu tehnologia și cu nevoile părților contractuale. În acest sens, conferința a reconfirmat şi faptul că specialiștii ar trebui să rămână informați, ancorați în realitate și să privească cu optimist spre aceste noi forme contractuale.

La finalul evenimentului, Dr. Daniel Moreanu a adus în discuție cele două modele naționale de contracte propuse de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice pentru lucrări de infrastructură. Acesta a precizat că utilizarea celor două modele de contracte este obligatorie pentru contractele de achiziție publică sau sectorială inițiate după data de 11 ianuarie, anul curent, ce au o valoare (fără TVA) mai mare sau egală cu 23.227.215 lei, adică de aproximativ 5 milioane de euro. În același timp, pentru contractele care au o valoare ce se află sub pragul mai sus menționat, autoritățile contractante au dreptul, însă nu sunt obligate, să utilizeze noile modele de contracte.

 

 

 

Citiți și despre:

  • Evenimentul România Durabilă – AgriBusiness are loc pe 7 noiembrieEvenimentul România Durabilă – AgriBusiness are loc pe 7 noiembrie Marţi 7 noiembrie, începând cu ora 8.30, are loc evenimentul România Durabilă - AgriBusiness "Contribuţia agriculturii la viitorul model economic românesc", în cadrul Academiei de Studii Economice - Aula […]
  • BUSINESS to more BUSINESS Iaşi are loc pe 23 martieBUSINESS to more BUSINESS Iaşi are loc pe 23 martie Pe data de 23 martie, managerii și antreprenorii din Iași și localitățile învecinate sunt invitați să participe la evenimentul BUSINESS to more BUSINESS, organizat de Doingbusiness.ro. Conferința oferă […]
  • IMM Restart Galaţi va avea loc pe 30 septembrieIMM Restart Galaţi va avea loc pe 30 septembrie Pe 30 septembrie, Doingbusiness.ro organizează la Galați, evenimentul ,,IMM Restart – Descoperă-ți potențialul’’. Evenimentul va avea loc la Hotelul Viva Club. Conferinţa reprezintă o bună oportunitate, […]
  • Măsuri noi de finanţare pentru agriculturăMăsuri noi de finanţare pentru agricultură Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, și secretarul de stat George Turtoi au participat astăzi la cea de-a doua Conferinţa Naţională “Dezvoltarea Satului Românesc Continuă”, […]
  • Conferinţa Realty 2016 are loc pe 16 iunieConferinţa Realty 2016 are loc pe 16 iunie Business Review va organiza cea de-a cincisprezecea ediţie a conferinţei Realty pe 16 iunie. Evenimentul este dedicat profesioniştilor din sectorul imobiliar şi va parcurge cele mai relevante subiecte din […]