Noul Cod Fiscal – Ce schimbări sunt aduse în cazul microîntreprinderilor?

24.02.2015

Proiectul noului Cod Fiscal cuprinde anumite modificări privind impozitul pe veniturile înregistrate de microîntreprinderi. Este vorba de introducerea unei cote de impozitare diferențiate în funcție de numărul de salariați (prin reducerea impozitului la 1% în cazul microîntreprinderilor cu peste 2 salariați şi creșterea lui până la 3%+1.530 lei pe trimestru pentru microîntreprinderile fără salariați), măsură prin care se dorește stimularea creşterii numărului de locuri de muncă, potrivit EY România.

De asemenea, prevede un impozit de 3% în cazul microîntreprinderilor aflate în inactivitate temporară, fapt care va duce, cel mai probabil, în timp la dispariția acestor microîntreprinderi inactive.

„Consider binevenită completarea adusă textului de lege, care scoate de sub incidenţa impozitului pe microîntreprinderi societățile care desfăşoară activităţi de explorare, dezvoltare, exploatare a zăcămintelor petroliere şi a gazelor naturale. Acesta este un aspect care în trecut a ridicat probleme, mai ales în cazul companiilor petroliere nou-înființate, care intrau obligatoriu în regimul de microîntreprindere, în cazul în care capitalul social la înființare era de sub 25.000 Euro”, a afirmat Andra Caşu, Senior Manager, Asistenţă fiscală şi juridică, EY România

Totodată, în noua propunere de Cod Fiscal se are în vedere şi  creșterea treptată a plafonului pentru încadrarea ca microîntreprindere, de la 65.000 euro în prezent, la 75.000 euro în 2017, 85.000 euro în 2018 şi chiar 100.000 euro începând cu 2019.

Andra Caşu a mai precizat că beneficiile estimate pentru buget sunt semnificative – 316 milioane lei doar pentru 2016.

„Ceea ce rămâne de văzut este dacă va fi atins și un alt efect scontat pe termen mediu, acela de a creşte încasările bugetare din impozitul pe venit şi contribuţii sociale, prin stimularea unei gândiri antreprenoriale a microîntreprinderilor”, a încheiat specialistul EY România.

Citiți și despre: