Deloitte şi BusinessMark Event Management au organizat pe 26 aprilie seminarul cu tema “Normele Noului Cod Vamal, explicate. În practică”. Echipa de consultanţă vamală a Deloitte Tax a discutat, împreună cu 50 de participanţi din partea agenţilor economici, conţinutul celor 25 de acte normative ce vor reglementa la nivel naţional activitatea vamală după data de 1 mai.
“Avem regimuri vamale care vor dispărea de săptămâna viitoare, de exemplu, antrepozitul de tip D, perfecţionarea activă cu rambursare. Însă, în foarte multe cazuri, bunurile aflate astăzi sub aceste regimuri vor continuă să rămână şi după 1 mai. Cunoaşterea măsurilor tranzitorii specifice fiecărui tip de regim este fundamentală pentru închiderea corectă a acestor operaţiuni”, spune Mihai Petre, coordonatorul echipei de consultanţă vamală.
La finele lunii a anului trecut, au fost publicate în Jurnalul Oficial normele delegate şi normele de implementare ale Noului Cod Vamal al Uniunii Europene. Pe baza acestora, autorităţile vamale din toate Statele Membre UE şi operatorii economici se vor pregăti pentru derularea operaţiunilor în noile condiţii din data de 1 mai.
“Pe lângă măsuri tranzitorii, avem foarte multe schimbări procedurale la importul de bunuri în Uniunea Europeană. Avem nevoie de depozitare temporară pentru mărfuri nevamuite, schimbări în dreptul de reprezentare, în modul de calcul al garanţiilor şi al valorii în vama, în modul de justificare a originii mărfurilor, şi aşa mai departe”, a mai spus Mihai Petre.