Stiri: Sanatate

Noul Spital Regional Iasi

A fost semnat contractul de 250 milioane euro pentru construcţia Spitalului Regional de Urgență Iași

21.04.2021

Noul Spital Regional Iaşi. Ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare și Christian Kettel Thomsen, vicepreședinte al Băncii Europene de Investiții au semnat în cadrul unei videoconferințe Contractul de finanțare dintre România și BEI, în valoare de 250 milioane euro, destinat susținerii construcției Spitalului Regional de Urgență Iași.

Acest împrumut este primul dintr-o serie de trei împrumuturi acordate de Banca Europeană de Investiții (BEI) pentru primele Spitale Regionale de Urgență (Iași, Cluj și Craiova) care urmează a fi construite.

Noul Spital Regional Iaşi. Costul total

Costul total net al obiectivului de investiții Iași este estimat la 420,9 milioane euro. Potrivit contractului de finanțare, împrumutul acordat de BEI reprezintă 59,4% din costul net aferent obiectivului, diferența de 170,9 mililoane euro (40,6 %) la care se adaugă taxele și impozitele aferente proiectului se vor asigura din fonduri nerambursabile și de la bugetul de stat, după cum va fi necesar.

Proiectul va fi implementat de către Ministerul Sănătății. Perioada de implementare este de aproximativ şapte ani. Astfel, data limită de tragere a sumelor împrumutului este aprilie 2028.

Termenii financiari aferenți fiecărei tranșe din împrumut se stabilesc la momentul efectuării tragerii respective, în funcție de strategia de administrare a datoriei publice guvernamentale și de politica de cost a Băncii.

Noul Spital Regional Iaşi. Ce spune ministrul Finanţelor?

“Spitalul Regional de Urgență din Iași nu va fi doar o clădire nouă, ci odată ce va fi pe deplin operațional, va permite sistemului de sănătate trecerea într-o nouă eră a furnizării de servicii medicale, depășind lacunele critice din sector și aducând o contribuție pe termen lung asupra sănătății populației. Investiția în sine va mobiliza investiții suplimentare în regiune, atât publice, cât și private și va contribui în mod deosebit la dezvoltarea capitalului uman în sistemul de sănătate, recunoscută în prezent ca una dintre nevoile urgente ale sectorului. În calitate de ministru al finanțelor, susțin cu tărie investițiile în sectorul sanitar, bugetul pentru sănătate având caracter prioritar”, a spus ministrul Finanțelor.

O structură modernă

Noul Spital Regional de Urgență Iași va înlocui infrastructura învechită și fragmentată a Spitalului Clinic Județean de Urgență Iași cu o structură modernă, la standarde europene, arhitectural și medical, echipamente și tehnologie IT. Spitalul va utiliza un nou model operațional de management de spital, financiar, administrativ și clinic. Acesta va fi focalizat pe pacient și va deveni un centru de nivel terțiar pentru rețeaua de spitale din regiunea Nord-Est, pentru a trata pacienții critici și cazurile care necesită tehnologie și expertiză la nivel înalt, va integra tehnologii și practici medicale actualizate, abordări multidisciplinare, eficiente și sigure din punct de vedere clinic.

Citeşte şi Spitalul Regional de Urgență Iași, o investiţie de 250 milioane de euro. Când va fi finalizat?