Slide

Stiri: Logistică

Noutăţile aduse de noul Cod Vamal al UE, discutate pe 31 martie de specialiştii Deloitte

26.02.2015

Pe 31 martie, Deloitte România, cu sprijinul BusinessMark, organizează un eveniment în cadrul căruia va fi analizat impactul pe care îl va avea adoptarea noului Cod Vamal al Uniunii Europene asupra firmelor. Codul Vamal al UE are drept scop reorientarea activității de vămuire către un sistem și un mediu complet electronic şi stabilește noua legislație vamală cu impact semnificativ pentru mediul de afaceri începând cu 1 mai 2016.

Evenimentul Deloitte este organizat împreună cu specialiștii Comisiei Europene și reprezentanți ai autorităților vamale române şi va dezbate posibilitatea utilizării simplificărilor vamale după 1 mai 2016, motivele pentru care un director financiar ar trebui să cunoasca schimbările Codului Vamal al Uniunii, aspect privind antrepozitele vamale şi zonele libere – timpul pentru schimbări, modul în care circulă mărfurile necomunitare între statele membre fără un regim de tranzit și vamuirea în România a mărfurilor aflate în alte state membre.

Printre speakeri conferinţei se numără Frank Janssen – Comisia Europeană, Şef Unitate A3: Proceduri vamale & Management de proiect, Fernand Rutten – Deloitte Belgia, Partener Vamă şi Comerţ International , Liviu Tache – Autoritatea Naţională a Vămilor din Romania, Şef Serviciu Investigaţii Vamale şi Control Ulterior, Pieter Wessel – Partener servicii fiscale, Deloitte România, Mihai Petre – Senior Manager servicii fiscale, Deloitte România, Daniela Neagoe – Senior Consultant servicii fiscale, Deloitte România şi Ioana Lira – Senior Consultant servicii fiscale, Deloitte România.

Începând cu luna mai a anului viitor, va intra în vigoare noul Cod Vamal al Uniunii Europene (CVU) prin care este reformată întreaga legislația vamală.

Societăţile implicate în operațiuni de comerț exterior sunt direct afectați de noile prevederi. Astfel, aceste firme trebuie să acționeze încă din acest an, pentru a se conforma modificărilor.

Unul din obiectivele politicii vamale a UE este de spori eficiența organizării controalelor vamale şi, în același timp, de a eficientiza procedurile de vămuire și a reduce obligațiile administrative.

O modificare majoră introdusă constă în restructurarea regimurilor vamale, iar o altă noutate se referă la condițiile de autorizare a regimurilor vamale şi a procedurilor simplificate de vămuire. Astfel, acordarea acestor autorizații va fi condiționată de îndeplinirea condițiilor de Operator Economic Autorizat.

De asemenea, CVU schimbă şi criteriile de acordare a statutului de Operator Economic Autorizat: vor fi mai multe cerințe pe care agenții economici trebuie să le îndeplinească pentru a obține acest statut de încredere.

Pentru înscrieri, accesaţi www.business-mark.ro sau contactaţi organizatorii la numărul de telefon (+40 ) 021 313 98 19  sau pe adresele de e-mail mihaela.ciobanu@business-mark.ro, office@business-mark.ro.