Producatori

Novalia

NOVALIA, unelte și scule de mână profesionale pentru toate nevoile

01.07.2022

În portofoliul companiei regăsim o gamă variată de scule utile în ateliere auto și de mentenanță, în unitățile de producție, gospodărie, grădină și pe șantier. Povestea NOVALIA începe cu povestea producătorilor de scule de mână pe care compania îi reprezintă. Brandurile din portofoliul MOB, MONDELIN, IUS și LEBORGNE exprimă pasiune, tradiție, dedicare și inovație în realizarea sculelor și uneltelor de mână care deservesc piețele la nivel național și internațional de mai mult de două secole.

Evoluția NOVALIA a fost marcată de câteva momente importante, primele fiind reprezentate de anii în care fiecare producător din cadrul grupului își începe activitatea: 1920 (MOB), 1829 (LEBORGNE), 1833 (IUS) și 1952 (MONDELIN). În 1998, fabrica de scule IUS din Brașov se alătură companiei MOB din Franța, iar în 2008 începe construirea noului site logistic și a noii uzine IUS în Brașov. În același an este înființată compania MOB&IUS SA, cu rolul de a promova și comercializa uneltele și sculele de mână realizate în fabricile IUS din România, MOB, MONDELIN și LEBORGNE din Franța.

În 2016, prin fuzionarea producătorilor de scule de mână MOB și MONDELIN, se creează Grupul industrial francez MOB Mondelin, iar în 2019 brandul LEBORGNE devine parte a aceluiași grup

În anul 2022 se înființează Grupul industrial francez NOVALIA SAS, ca expresie a funcționării unitare a tuturor fabricilor de unelte și scule de mână profesionale care fac parte din grup. La nivel național, în ultima decadă a lunii aprilie 2022, MOB&IUS SA devine NOVALIA SA.

„Apartenența la grupul industrial NOVALIA SAS a adus expunere la nivel internațional pentru producția realizată în România, finanțare și acces la mijloace moderne de producție, schimb de experiență cu ceilalți producători din Grup pentru creșterea know-how-ului și inovație continuă. Suntem mândri de calitatea premium a sculelor și uneltelor de mână pe care avem astfel posibilitatea să le aducem în dotarea utilizatorilor profesioniști, meșterilor dedicați. Trecerea la noua entitate, NOVALIA, este demersul de susținere a identității individuale a brandurilor din portofoliu: scule sub brandul MOB și IUS pentru domeniul auto, industrie și mentenanță; MONDELIN pentru lucrări de construcții și finisaje interior-exterior; LEBORGNE pentru grădinărit, îngrijirea spațiilor verzi, lucrări de construcții, de infrastructură și construcții din lemn”, ne-a declarat dl. Mihai Pădure, Director General NOVALIA SA Brașov.

Unelte și scule de mână profesionale

Portofoliul NOVALIA acoperă întreaga gamă de nevoi în materie de unelte și scule de mână profesionale, de la truse de scule complexe și dedicate diferitelor meserii, servante mobile dotate cu scule, chei, șurubelnițe, ciocane, clești, la gletiere, scări, schele, leviere, greble, cazmale, lopeți, răngi și clești pentru colectarea deșeurilor – orice unealtă utilă în ateliere auto și de mentenanță, în unitățile de producție, gospodărie, grădină și pe șantier.

Portofoliul NOVALIA acoperă întreaga gamă de nevoi în materie de unelte și scule de mână profesionale

Compania pregătește anual promoții pentru uneltele destinate industriei auto (PromoCAR), construcțiilor (PromoCONSTRUCT), precum și promoții generaliste (PromoIMPACT), pentru a le oferi distribuitorilor oportunitatea de a veni în întâmpinarea nevoilor utilizatorului final cu unelte de calitate superioară la prețuri avantajoase.

În prezent, NOVALIA are în derulare campania PromoCONSTRUCT 2022, în care sunt incluse noul dispozitiv pentru ridicarea plăcilor din gips-carton – LEVPANO Evolution, scările pliabile LESCABO cu 10 ani garanție, gletierele ERGOLAME, extrem de fiabile și prietenoase cu utilizatorul, pentru lucrări de interior fără cusur.

De asemenea, începând cu data de 6 iunie a intrat în vigoare și campania promoțională PromoCAR, care aduce în prim plan și noul ciocan DUO, marca MOB, fabricat în Franța – unealta 2 în 1 cu un capăt din oțel forjat pentru loviri de forță și un capăt din masă plastică pentru lucrări de ajustare, fără deformarea suprafețelor. Mai mult, o parte dintre trusele auto din portofoliu, foarte solicitate în ultima vreme, sunt incluse în PromoCAR 2022, așa că toți cei interesați sunt invitați să urmărească ofertele curente de scule pe website-ul www.mob-ius.ro.

Din 6 iunie a intrat în vigoare și campania PromoCAR, care aduce în prim plan și noul ciocan DUO, marca MOB, fabricat în Franța

Unitățile de producție ale Grupului

Grupul francez NOVALIA SAS are 3 fabrici de producție în Franța, pentru brandurile MOB, MONDELIN și LEBORGNE, respectiv fabrica IUS în Brașov – România, acestea fiind, în prezent, forța de producție la nivel de Grup. LEBORGNE, marcă intrată în anul 2019 în cadrul grupului, prin producția de unelte pentru grădină și construcții, aduce și cea mai recentă achiziție în dezvoltarea grupului.

Fabrica IUS din Brașov beneficiază de o linie modernă de acoperiri galvanice, complet automatizată, monitorizată cu ajutorul unui sistem informatic. Construcția noului centru de producție și logistică din România, finalizat în anul 2008,  a însemnat o investiție de aproximativ 15.000.000 de euro.

Construcția noului centru de producție și logistică din România, finalizat în anul 2008,  a însemnat o investiție de aproximativ 15.000.000 de euro

„În Franța, fabrica MOB are acum o nouă linie de vopsire în câmp electrostatic destinată vopsirii sculelor și uneltelor care necesită o astfel de acoperire. Totodată, MOB dispune acum de o linie robotizată pentru producția de răngi Power Bar, care asigură o productivitate și o calitate superioară. Linia de injectare mase plastice a fabricii MONDELIN a fost și ea complet reproiectată în perioada 2017-2018 și dotată cu noi utilaje de injecție, în mod special pentru mânerele sculelor – injecția de mânere bi și trimaterial”, continuă Directorul General.

Onorarea comenzilor în timp util, cea mai mare provocare pentru NOVALIA

În contextul socio-economic actual, cea mai mare provocare o reprezintă onorarea comenzilor în timp util. Termenele de livrare s-au decalat datorită întârzierilor în livrarea materiei prime și materialelor de care este nevoie în procesul de producție al entităților din cadrul Grupului.

Pentru a preîntâmpina apariția situațiilor neplăcute, NOVALIA menține o comunicare activă, eficientă și transparentă cu furnizorii și clienții, colaborând pentru a identifica cea mai bună soluție, pentru fiecare situație.

În eforturile întreprinse, NOVALIA SA se bazează pe o echipă formată din aproximativ 40 de angajați, iar în fabrica IUS lucrează 90 de angajați în producție. Angajații beneficiază de bonusuri de performanță, tichete de masă și tichete cadou, prime de sărbători, zile libere plătite, servicii medicale, transport asigurat de companie etc. De asemenea, echipa beneficiază periodic de instruiri și programe de pregătire pentru echipa de vânzări și personalul din producție, atât prin video-conferințe, cât și în cadrul fabricilor din Franța.

NOVALIA menține o comunicare activă, eficientă și transparentă cu furnizorii și clienții, colaborând pentru a identifica cea mai bună soluție, pentru fiecare situație

NOVALIA, comunitatea și protecția mediului

Dintre cele mai apreciate proiecte de responsabilitate socială pe care compania le are în derulare se evidențiază parteneriatul LEBORGNE cu asociația Terre Sainte din Franța, care facilitează reintegrarea socială a persoanelor cu dizabilități prin activități de grădinărit.

Totodată, în toate centrele de producție, NOVALIA SAS și Leborgne folosesc lemn certificat FSC și PEFC , lemn exploatat responsabil din pădurile gestionate durabil. Compania a făcut eforturi considerabile și a reușit să reducă folosirea plasticului pentru ambalare, 72% din achiziția de mase plastice fiind reprezentate de material reciclat, și s-au optimizat procesele de producție astfel încât să se diminueze consumul de energie electrică și apă.

În plus, NOVALIA practică colectarea selectivă, iar 62% din cantitatea de oțel pe care fabricile din Grup îl folosesc în producție este oțel special pentru scule, iar o parte fiind oțel obținut prin reciclare.

Investiții în cercetare-dezvoltare

Un alt aspect important pentru NOVALIA SAS îl reprezintă investiția în procesele de cercetare-dezvoltare, ceea ce a permis companiei să realizeze produse durabile și ergonomice, dedicate prevenirii riscurilor de condiții grele de muncă, prevenirea posturilor incorecte în timpul lucrului, reducând astfel riscul de accidentare și de îmbolnăvire profesională.

Investițiile în procesele de cercetare-dezvoltare au permis NOVALIA SAS să realizeze produse durabile și ergonomice

În ceea ce privește evoluția cifrelor, eforturile depuse de companie se regăsesc în rezultatele financiare – cifra de afaceri a NOVALIA pe anul 2021 a fost cu 20% mai mare decât anul anterior.

„Pentru anul 2022, în condițiile economice actuale, am planificat o creștere de 10%. Putem atinge acest deziderat prin dezvoltarea rețelei de distribuitori, atât la nivel național, cât și pe plan extern. La creșterea cifrei de afaceri contribuie și lansarea pe piață a unei game de produse noi care vin să completeze portofoliul nostru de produse actual”, concluzionează dl. Mihai Pădure, Director General NOVALIA SA Brașov.

Citește și: https://jurnaluldeafaceri.ro/lampia-rom-servicii-de-turnare-prin-injectie-a-plasticului/