Stiri: Logistica

Număr record de transportatori în 2016

30.10.2017

Transportul rutier de mărfuri este unul dintre domeniile cu cea mai mare creștere a numărului de companii înființate în anul 2016, comparativ cu anul 2015. Mai puțin de 10% dintre aceste companii au șanse reale de a rezista pe piață în următorii ani, arată o analiză realizată de Creditinfo la nivel național.

Conform Registrului Comerțului, înființarea de companii în domeniul transportului rutier de mărfuri este în plină creștere, anul 2016 reprezentând maximul istoric cu peste 3.800 companii înființate în acest domeniu. Unul dintre motivele creșterii numărului de companii din domeniul transportului rutier de mărfuri este dat și de programul SRL-D, program unde în intervalul 2011-2016 au fost înființate peste 1.300 astfel de companii. Mai mult de atât, în intervalul 2014-2016 cele mai multe companii SRL-D au fost înființate în acest sector de activitate, depășind domenii de activitate precum service-urile auto sau construcțiile.

Creșterea domeniului este vizibilă atât în cazul numărului de angajați, cât și a vânzărilor totale obținute în anul 2016 comparativ cu anul 2015. Într-o economie în care au dispărut aproximativ 90 mii locuri de muncă din mediul privat, domeniul transportului rutier de mărfuri a înregistrat o creștere a numărului de angajați de la aproximativ 122 mii persoane la peste 129 mii persoane, susține studiul realizat de Creditinfo România. Creșterea se observă și în cazul vânzărilor, acestea ajungând în anul 2016 la aproximativ 35 miliarde lei, de la 33 miliarde lei în anul 2015.

Din punctul de vedere al cifrei de afaceri totale generate de companiile care activează în domeniul transportului rutier de mărfuri, cea mai mare valoare o generează cele din județele Argeș și Cluj, ambele cu puțin peste 3 miliarde lei, urmate de cele din București cu 2,9 miliarde lei. Cele mai profitabile companii din domeniul transportului rutier de mărfuri se regăsesc în județele Mehedinți, Vrancea, Tulcea și Constanța, unde profitabilitatea este de aproximativ 9%. La polul opus, în județele din vestul României – Bihor, Arad și Satu-Mare, funcționează cele mai puțin profitabile companii de transporturi rutiere de mărfuri.