Stiri: Companii

Număr record de turişti pe litoral

20.07.2015

Peste 130.000 de turiști au fost prezenți pe litoralul românesc, weekendul trecut. Aceste este cel mai aglomerat sfârşit de săptămână pe litoral, de la deschiderea sezonului estival. Numărul turiştilor a fost cu 15% mai mare decât în aceeși perioadă din anul trecut şi au cheltuit pe cazare, mâncare și distracție aproape 12 milioane de euro, potrivit unui studiu al FPTR.

Hotelierii au depus și în acest an toate eforturile pentru ca numărul turiștilor sosiți pe litoral să fie în creștere, iar rezultatele nu s-au lăsat așteptate. Astfel, mai mult de 130.000 de turiști au fost înregistrați oficial în weekend-ul 18-19 iulie în stațiunile românești de la malul mării, în creștere cu 35% față de weekend-ul precedent și cu 15% comparativ cu jumătatea lui iulie, anul trecut.

„Numărul turiștilor a crescut semnificativ din aceste zile pentru că s-au terminat examenele în sistemul de învățământ, a început vacanța, iar vremea pe litoral se anunță foarte frumoasă. Începem de-abia de acum să spunem că a venit vacanța mare”, a declarat Dragoș Răducan, prim-vicepreședintele Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).

Datele Federaţiei mai arată că turiştii prezenţi în staţiunile de pe litoral au cheltuit în weekend pe mâncare mai mult de 11,7 milioane de euro, în condiţiile în care fiecare persoană alocă în medie 90 de euro pentru două zile pe cazare, mancare si distractie. Doar pe mâncare, cheltuielile au ajuns la 4,1 milioane de euro pe weekend, cazarea a costat, în total, 4,6 milioane de euro, iar pentru distracție turiștii au alocat 2,8 milioane de euro, în total.

„Văzute global, aceste sume par mari, însă nu este deloc așa. Practic, un turist cheltuiește, în medie, la mare, 45 de euro pe zi pe cazare, mâncare și distracție, ceea ce arată că litoralul românesc rămâne, pentru români, cea mai ieftină opțiune pentru vacanța de vară”, a mai declarat Dragoș Răducan.

Sumele cheltuite pe mâncare diferă în funcţie de bugetul turiştilor, dar şi în funcţie de staţiune. În statiunile din nord, unde turiştii sunt mai cu dare de mână, preţul unei singure mese poate depăşi 100 de lei, în funcţie de categoria restaurantului. Restaurantele sunt pe toate gusturile: italiene, chinezești, libaneze, pescărești, cu produse bio etc., iar pe plajă se pot servi de la bere la pahar până la băuturi fine, şampanie sau cocktailuri.

În statiunile din sudul litoralului, însă, unde turiştii nu dispun de foarte mulţi bani, preţurile sunt mai mici, iar aceştia pot mânca şi cu 50 de lei pe zi. Aici sunt la mare căutare şi hamsiile şi preparatele din peşte, dar cei mai căştigaţi sunt turiştii care au ales all inclusive sau au masa inclusă în pachetul de servicii.

„Din păcate, există o mare discrepanță între sumele cheltuite pe distracție în Mamaia, față de sudul litoralului. În cluburile din nordul litoralului sunt turiști care plătesc și câteva mii de euro pe o seară în club, pe când în sud sunt foarte mulți care nu alocă niciun leu pentru distracție. Pentru aceștia, cea mai importantă cheltuială este cu mâncarea”, a afirmat Dragoș Răducan.

Pe litoralul românesc ajung în fiecare an în jur de 1,9-2 milioane de turiști, dintre care doar 1-2% sunt străini.