Stiri: IT&C

Numărul abonamentelor pentru broadband mobil a crescut cu 35%, în trimestrul al doilea

26.08.2014

În trimestrul al doilea din 2013, numărul abonamentelor pentru broadband mobil au atins cifra de 2,4 miliarde, în creștere cu 35%, respectiv de 140 de milioane de abonamente, potrivit unui raport al Ericsson. În perioada analizată acoperirea tehnologiei de broadband mobil a continuat să crească, în timp ce numărul total de abonamente la serviciile de telefonie mobilă a crescut, ajungând la 6,8 miliarde. Dintre acestea, 80 de milioane de abonamente noi au fost înregistrate în trimestrul al doilea, 12 milioane venind din China, 5 milioane din Rusia și 5 milioane din India.

“Aceste trei țări au înregistrat cea mai rapidă creștere în al doilea trimestru. Totuși, trebuie menționat că mulți dintre utilizatori dețin mai multe abonamente, astfel încât se estimează că există doar 4,6 miliarde de abonați la nivel global”, au afirmat reprezentanţii Ericsson.

Raportul mai arată că traficul de date a crescut cu 60% între trimestrul al doilea din 2013 și același trimestru al anului 2014, iar abonamentele pentru serviciile de telefonie mobilă au crescut cu aproximativ 6% de la an la an și cu 1,1% de la trimestrul la trimestru.

De asemenea, în perioada analizată, abonamentele pentru WCDMA și HSPA au crescut cu circa 70 de milioane, iar cele LTE cu 40 de milioane, atingând 280 de milioane. În același timp, numărul total de abonamente capabile să susțină GSM a crescut cu 90 de milioane.

În plus, în perioada aprilie-iunie, la nivel global, au fost vândute peste 300 de milioane de smartphone-uri, reprezentând aproape 65% din numărul total de telefoane vândute în acest trimestru, comparativ cu 55% în aceeași perioadă din 2013.

Însă, dintre toate abonamentele pentru serviciile de telefonie mobilă, doar 35% au fost asociate cu smartphone-uri, tendința fiind, totuși, de creștere.

Traficul de date a crescut cu 10%, în trimestrul al doilea, comparative cu primele trei luni ale anului, în condiţiile în care numărul de abonamente la serviciile de date mobile a crescut exponențial.