Slide

Stiri: Agricultura

Numărul animalelor sacrificate a crescut în octombrie

10.12.2014

În luna octombrie a acestui an numărul animalelor şi al păsărilor sacrificate şi greutatea în carcasă a acestora au crescut la bovine, porcine şi păsări, iar la ovine şi caprine au scăzut, comparativ cu luna anterioară, a anunţat ieri Institutul Naţional de Statistică (INS).

Comparativ aceeaşi lună a anului trecut, numărul animalelor şi al păsărilor sacrificate a crescut la porcine, iar la bovine, ovine şi caprine şi păsări a scăzut; greutatea în carcasă  a acestora a crescut la bovine, porcine şi păsări, iar la ovine şi caprine a scăzut.

Astfel, în octombrie, faţă de septembrie, numărul total de bovine sacrificate şi greutatea lor în carcasă au crescut cu 18,9%, respectiv cu 21,5%. În unităţile industriale specializate numărul de bovine sacrificate şi greutatea în carcasă a acestora au crescut cu 7,7%, respectiv cu 9,0%. În luna octombrie 2014, ponderea bovinelor sacrificate în unităţile industriale specializate a fost de 22,2% din totalul sacrificărilor de bovine.

Numărul total de porcine sacrificate şi greutatea acestora în carcasă au crescut cu 1,3%, respectiv cu 3,7%. În luna octombrie 2014, sacrificările de porcine în unităţile industriale specializate au avut o pondere de 89,9% din totalul porcinelor sacrificate. Numărul de porcine sacrificate în unităţile industriale specializate şi greutatea lor în carcasă au crescut cu 5%, respectiv cu 7,8%.

Numărul de ovine şi caprine sacrificate şi greutatea în carcasă a acestora au scăzut cu 15,3%, respectiv cu 13,0%. Tăierile în unităţile industriale specializate au avut o pondere de 9,2% din totalul sacrificărilor de ovine şi caprine. În acest tip de unitǎţi numǎrul de ovine şi caprine sacrificate şi greutatea lor în carcasă au crescut cu 32,0%, respectiv cu 38,5%.

De asemenea, numărul total al păsărilor sacrificate şi greutatea în carcasă a acestora au crescut cu 1,5%, respectiv cu 4,6%. În unităţile industriale specializate s-au realizat 87,0% din totalul tăierilor de păsări. Sacrificările în acest tip de unităţi au crescut atât la numărul de păsări sacrificate cât şi la greutatea în carcasă cu 3,8%, respectiv cu 6,5%.

În perioada octombrie 2013 – octombrie 2014, cele mai mari creşteri ale greutăţii în carcasă  s-au înregistrat în lunile aprilie şi decembrie la ovine şi caprine, respectiv la porcine, când au avut loc sacrificările tradiţionale ocazionate de sărbătorile de Paşte şi Crăciun.