Stiri: Companii

Numărul companiilor care au în plan realizarea de achiziţii este în creştere

14.10.2014

Numărul companiilor care au în plan realizarea de tranzacții în următoarele 12 luni este în creştere, următorul val de fuziuni şi achiziţii fiind generat de tranzacţiile de dimensiuni medii, potrivit unui studiu realizat de EY.

Astfel, apetitul pentru tranzacții atinge cel mai înalt nivel din ultimii ani și indică o revenire la nivelul din anul 2006, în condiţiile în care 40% dintre companii, la nivel global, intenționează să facă achiziții în următoarele 12 luni, arată raportul „Global Capital Confidence Barometer”.

„Îmbunătățirea condițiilor de piață  şi creșterea numărului de tranzacții care urmează să fie finalizate ar putea marca o revenire a pieței globale de fuziuni şi achiziţii la volumele şi valorile de dinainte de 2006, după cinci ani de stagnare”, au afirmat specialiştii EY.

Anul 2014 a fost marcat de mega tranzacții cu mare vizibilitate în piață, însă raportul indică faptul că şi tranzacțiile de dimensiuni medii vor juca un rol important în creșterea pieței de M&A în acest an.

În plus, 60% dintre respondenţi se aşteaptă ca volumul tranzacţiilor să continue să avanseze în următorul an.

“Barometrul nostru precedent anunța valul de mega tranzacţii la care am fost martori în 2014. Aceste tranzacții de multe miliarde de dolari au un efect de cascadă asupra pieţei de fuziuni şi achiziţii. Au crescut gradul de încredere în piaţă şi au declanșat activitatea de tranzacționare și la niveluri mai coborâte de tranzacţionare”, a declarat  Pip McCrostie, EY Global Vice Chair, Servicii de asistenţă în tranzacţii.

Cel mai mare motiv de îngrijorare

Activitatea din piaţă este susținută de nivelul ridicat de încredere al oamenilor de afaceri în climatul macroeconomic global. Prin urmare, procentul celor care cred că economia globală este stabilă aproape s-a dublat în ultimul an, de la 24% la 44%.

Problemele geopolitice sunt pe mai departe cel mai mare motiv de îngrijorare pentru 37% dintre directori. În urmă cu 6 luni procentul acestora era de 30%.

În schimb, această îngrijorare este contrabalansată de o creștere a optimismului privind câștigurile corporative şi a încrederii în stabilitatea pe termen scurt a pieţei.

„Stabilitatea prețurilor activelor, alături de creşterea nivelului de încredere în mediul economic global creează un context favorabil intensificării activității pieţei de fuziuni şi achiziţii. După mai mulți ani de volatilitate a pieței, această stabilitate în creştere conferă o mai mare siguranţă companiilor în ceea ce privește planificarea strategică – deşi directorii executivi vor continua să monitorizeze îndeaproape desfășurarea evenimentelor geopolitice”, conform studiului citat.

Potrivit EY, numărul de tranzacții care urmează să fie finalizate reprezintă cel mai relevant indicator al activităţii din perioada următoare, iar acest număr a înregistrat un avans remarcabil, de 30%, din luna aprilie.

Totodată, 66% dintre directorii chestionaţi se aşteaptă ca numărul tranzacțiilor să atingă un nivel mult mai mare în următorul an.

„O altă caracteristică a pieței privind sentimentul investitorilor față de activitatea de tranzacționare este intensificarea ofertelor de cumpărare ostile și nesolicitate, menționate de peste jumătate dintre respondenţi (53%)”, mai precizează autorii studiului.

Creşterea pieței va veni din zona tranzacţiilor de dimensiuni medii

Până acum, piaţa fuziunilor şi achiziţiilor a fost marcată de mega tranzacţii, iar contextul continuă să fie favorabil achiziţiilor de mari dimensiuni.

Totuşi, creşterea pieței în următorul an va veni din zona tranzacţiilor de dimensiuni medii, fiind vorba de tranzacții cu valori de 250 milioane de dolari sau mai mici. Aceast lucru reprezintă o schimbare majoră la nivelul interesului investitorilor, iar majoritatea companiilor se concentrează pe achiziţii în zonele lor principale de business şi caută să-şi mărească cota de piaţă, să-și gestioneze mai eficient costurile şi să-şi îmbunătăţească marjele.

„Managementul eficient al costurilor rămâne pe mai departe o componentă esențială în definirea strategiilor de creștere organică și anorganică. Aproape jumătate dintre respondenţi (48%) susţin că reducerea costurilor a fost ridicată la rang de prioritate pe agenda consiliilor de administraţie ca rezultat al intensificării activismului acţionarilor. Astfel, concentrarea pe costuri va direcționa activitatea de M&A a companiilor spre consolidarea activității principale de business”, se mai arată în studiul EY.

Cele mai atractive pieţe

Sentimenulul investitorilor față de pieţele mature şi cele emergente rămâne echilibrat, Statele Unite, Marea Britanie, China, Japonia, India şi Australia fiind principalele țări de provenienţă a cumpărătorilor. Astfel, Brazilia, China, India, Marea Britanie şi Statele Unite ocupă primele 5 locuri în topul destinațiilor atractive pentru investiții, iar sectoarele cele mai atractive pentru achiziţii sunt: auto, tehnologie, industria farmaceutică, telecomunicaţiile şi produsele de larg consum.

“În ceea ce privește piața românească, tranzacțiile mari mult așteptate nu s-au materializat încă, dar au apărut anumite tranzacții mari în domeniul energiei și materialelor de construcții, tranzacții care urmează să se finalizeze în 2015. Cu toate acestea, piața locală a companiilor de mărime medie a înregistrat semnale pozitive puternice, cu mai multe tranzacții în sectorul serviciilor financiare, atât bănci cât și portofolii bancare, inclusiv portofolii considerabile de credite neperformante, dar care au garanții. Un alt semn pozitiv este creșterea numărului de tranzacții urmărite de către fondurile de Private Equity, prin noi investiții sau achiziții efectuate de companiile din portofoliu, dar și o serie de tranzacții secundare. Alte sectoare care se bucură de un interes semnificativ sunt producția industrială (cu un accent în special pe companii exportatoare) și produsele de consum (atât în ceea ce privește rețelele de magazine cât și produsele cu mărci recunoscute)”, a detaliat Florin Vasilică (foto), partener şi lider al departamentului Servicii de asistenţă în tranzacţii, EY România.