Stiri: Economie

Producţia industrială în ianuarie - iulie 2023

Numărul companiilor cu impact în economie care au intrat în insolvență a scăzut

17.06.2016

În prima jumătate a anului, agricultura și creșterea animalelor, industria (producția) și imobiliarele sunt principalele domenii de activitate afectate de insolvență, conform unei analize realizate de CITR în ceea ce priveşte companiile de impact în economie (companii cu active imobilizate mai mari de un milion de euro).

Conform studiului, în primele şase luni din 2015 principalele domenii afectate erau serviciile, construcțiile și comerțul.

Începutul lui 2016 a fost marcat de intrarea în insolvență a unor companii sau grupuri mari, cum ar fi Grupul Interagro, STG Steel, Prospecțiuni SA, Sity International, CET Govora, care, prin dimensiunea lor, atrag atenția asupra domeniilor de activitate în care operează. Concluziile aparțin unei analize CITR care ia în calcul companiile cu impact în economie care au intrat în insolvență sau aveau o cerere de insolvență depusă la finalul lunii mai 2016.

”Ne uităm continuu foarte atent la ceea ce se întâmplă atât pe piața insolvenței, cât și în mediul economic la nivel național și realizăm astfel de studii. Credem că este important să putem anticipa, pentru a atrage atenția la timp asupra unor măsuri ce ar putea fi luate, fie la nivel instituțional și administrativ, fie de fiecare companie în parte, pentru a debloca sau evita anumite blocaje. În momentul de față credem că este important să tragem un semnal de alarmă companiilor mari, dar și tuturor acelora care se uită la numărul în scădere, statistic, al procedurilor de insolvență, dar nu și la adevărata dimensiune a fenomenului dată de impact. Fiecare business sau domeniu de activitate are propriile sale particularități. Desigur, însă, că impactul pe care îl poate avea într-un domeniu de activitate intrarea în insolvență a unor companii mari nu ar trebui să fie neglijat.”, a declarat Andreea Cionca-Anghelof, Managing Partner CITR.

Numărul companiilor cu impact în economie ce au intrat în insolvență a scăzut, în primele cinci luni ale acestui an, cu 9% față de aceeași perioadă a anului trecut. Însă, dimensiunile business-urilor afectate în acest an sunt mai mari cu peste 200%.

De asemenea, în perioada ianuarie-mai, anul trecut, au intrat în insolvență 95 de companii cu active imobilizate peste 1 milion de euro, față de 104 în aceeași perioadă a anului trecut. Alte 133 de companii cu active imobilizate de peste 1 milion de euro au în prezent cereri de insolvență depuse.

Cele 95 de firme în insolvență, însă, au împreună cu 3.000 mai mulți angajați decât companiile de impact intrate în insolvență în prima parte a anului 2015 (12.165 angajați în 2016) și o cifră de afaceri cumulată cu 216% mai mare (1,28 miliarde euro). Acestor companii li se adaugă companiile cu cereri depuse, dar proceduri nedeschise încă, ce însumează o cifră de afaceri de peste 2,1 miliarde euro și aproximativ 23 de mii de angajați.

Prin urmare, dimensiunea business-urilor afectate se dublează, în ciuda scăderii numărului procedurilor de insolvență în rândul companiilor de impact.

Dintre companiile cu impact în economie care au o cerere de insolvență depusă, 32% (după cifra de afaceri) sunt din comerț, 23% din servicii și 22% din construcții. În plus, o împărțire pe regiuni în funcție de cifra de afaceri a acestor companii, arată că cele mai mari companii ce par afectate de insolvență provin din București (peste 550 milioane de euro este cifra de afaceri însumată a companiilor din acest județ ce au cereri de insolvență depuse), Ilfov (peste 340 milioane de euro cifra de afaceri cumulată), Constanța (340milioane de euro) și Sibiu (301 milioane de euro).

„Cauzele care stau la baza acestor statistici și a afectării anumitor domenii mai mult decât a altora țin atât de decizii de management specifice, cât și de contexte micro și macro economice ce au dus la iminența insolvenței”, conform CITR.