Numărul de angajați din birouri a atins cel mai înalt nivel în 2016

16.02.2017

La finalul anului 2016, numărul de angajați din clădirile de birouri moderne din București a ajuns la cel mai înalt nivel din ultimii trei ani, cele mai importante locații de birouri fiind Pipera Sud, Barbu Văcărescu – Floreasca și zona de Vest. Astfel, numărul angajaților care lucrează în clădirile de birouri de clasele A și B este de aproximativ 233.000, în creștere cu circa 30.000 de angajați.

Cererea crescută pentru spațiile de birouri moderne și noile livrări au adus peste 45.000 de angajați în zona Pipera Sud (cu 20% mai mulți), în zona Barbu Văcărescu – Floreasca numărul angajaților a depășit 40.000 (+32%), iar în zona de Vest numărul de angajați din clădirile de birouri moderne a ajuns, la sfârșitul anului 2016, la aproximativ 33.000, în creștere cu 23%.

Calculul numărului de angajați este realizat în funcție de destinația fiecărei zone de birouri și de rata de ocupare înregistrată pentru fiecare submarket la finalul 2016. Astfel, Centrul de Business al Bucureștiului, zona Centrală și cea de Centru Nord sunt zonele de birouri destinate operațiunilor principale ale companiilor (headquarter), acolo unde se înregistrează cea mai mare rată de metri pătrați per angajat. La polul opus, cea mai mică rată de metri pătrați per angajat se întâlnește în Pipera Sud, zonă dedicată în principal operațiunilor de back-office.

„Ținând cont de livrările anunțate pentru anul acesta și de cererea existentă în piața de birouri, estimăm că până la finalul anului 2017, numărul angajaților din clădirile de birouri moderne din București va ajunge la aproximativ 260,000’’, declară Bogdan Bogatu, Senior Broker Office Agency DTZ Echinox.

În 2017 locațiile de birouri din București care vor înregistra cele mai semnificative creșteri ale numărului de angajați sunt zona de Vest, zona de Centru și Pipera Sud.