Slide

Stiri: IT&C

Numărul de viruşi care atacă telefoanele si tabletele s-a triplat în 2015

25.02.2016

Anul trecut, volumul de programe malware care vizează utilizatorii dispozitivelor mobile a crescut de peste trei ori, comparativ cu 2014. Cele mai periculoase amenințări din 2015 au fost ransomware, un program malware capabil să obțină drepturi nelimitate asupra unui dispozitiv infectat, și programe care fură date, inclusiv malware financiar, conform raportului anual Mobile Virusology, realizat de grupul de cercetare anti-malware al Kaspersky Lab.

În 2015, eu fost detectate 884.774 de noi programe malware de către Kaspersky Lab, o triplare față de 2014 (295.539), iar numărul de noi troieni pentru mobile banking a scăzut la 7.030, de la 16.586, în 2014.

Per total, au fost atacați 94.344 de utilizatori unici cu ransomware pentru dispozitive mobile, o creștere de cinci ori față de 2014 (18.478).

„2015 a fost anul ransomware. Odată ce un dispozitiv este infectat cu acest tip de malware, aplicația îl blochează cu o fereastră pop-up cu mesajul că utilizatorul a comis o faptă ilegală. Pentru a debloca acel dispozitiv, utilizatorul trebuie să plătească o recompensă între 12 și 100 dolari”, afirmă reprezentanţii Kaspersky Lab.

Numărul de utilizatori de produse Kaspersky Lab pentru dispozitive mobile atacați în acest mod a crescut de la 1,1% la 3,8%, între 2014. S-au înregistrat atacuri în 156 de țări, Rusia, Germania și Kazahstan fiind cel mai des atacate. Versiunea Small.o a fost cea mai răspândită în atacurile descoperite de Kaspersky Lab anul trecut.

În plus, aproximativ jumătate dintre troienii din Top 20 de anul trecut au fost programe malware care afișează publicitate agresivă pe dispozitivele mobile. Cei mai răspândiți, în 2015, au fost troienii Fadeb, Leech, Rootnik, Gorpro și Ztorg.

Infractorii au folosit toate metodele posibile ca să propage acești troieni, prin web bannere compromise, jocuri false și alte aplicații legitime disponibile în magazinele oficiale de aplicații. În unele cazuri, acestea au fost poziționate ca software legitim, preinstalat de compania producătoare.

De asemenea, troienii bancari devin din ce în ce mai complecși, în ciuda unei scăderi a numărului de modificări pe care le suferă. Structura acestor aplicații malware este aceeași: după ce pătrund în sistemul/dispozitivul unui client, programul malware suprapune paginile false peste paginile legitime ale băncii sau ale aplicațiilor de plăți online.