Stiri: Finante

Numărul insolvenţelor a scăzut în prima jumătate a anului

03.09.2014

În primul trimestrul al acestui an, s-au deschis 12.453 de insolvenţe noi, în scădere cu aproximativ 10 procente față de aceeași perioadă a anului anterior, când s-au deschis 13.855 de proceduri noi de insolvență, potrivit unei analize Coface.

„Luând în considerare media ultimilor 10 ani, numărul insolvenţelor deschise în a doua jumătate a anului a reprezentat între 80% – 85% din nivelul înregistrat în primul semestru. Dacă această dinamică se va păstra și în semestrul doi al anului curent, este foarte probabil că vom asista la un volum total de maximum 23.000 de insolvenţe deschise pe parcursul anului 2014”, se arată în analiza citată.

Aceasta ar echivala cu o contracție de aproximativ 15% a numărului de insolvenţe nou deschise în acest an, comparativ cu 2013.

Trebuie totuşi luat în considerare și faptul că, în iunie 2014 a intrat în vigoare noua lege a insolvenței, iar impactul acesteia în practică și schimbarea conduitei companiilor sunt dificil de estimat cu exactitate. Astfel, există posibilitatea că evoluția numerică a dosarelor de insolvență nou înregistrate până la sfârșitul anului să sufere variații semnificative.

Sectorul construcțiilor, pe primul loc

Din punctul de vedere al distribuției sectoriale, sectorul construcțiilor, care a ocupat constant un loc în top 10 în ultimii 5 ani, este încadrat acum pe prima poziție. Fabricarea produselor textile, industria extractivă, industria metalurgică și HORECA rămân în top 5 sectoare cu cel mai ridicat nivel al insolvențelor raportat la 1.000 de firme active.

În plus, raportul mai arată că distribuția teritorială a cazurilor de insolvență a suferit modificări importante față de situația existentă în aceeași perioadă a anului anterior. Se remarcă astfel o creştere a numărului insolvenţe doar în București (plus 23%) și în zona de Vest (plus 8%). Restul regiunilor au înregistrat scăderi pentru acest indicator, cele mai semnificative contracții fiind raportate în zona de Sud-Est (minus 23%) și zona de Nord-Este (minus2 2%).

 „Chiar dacă se observă o scădere cu 10% a numărului de companii care și-au întrerupt activitatea în primul semestru al anului curent, comparativ cu perioada similară a anului anterior, numărul firmelor nou înființate a înregistrat o contracție și mai mare, respectiv de 24%. Putem discuta şi despre o revenire graduală a comportamentului de plată, pe fondul reducerii numărului de companii care își întrerup activitatea, precum și a instrumentelor de plată. Toate acestea într-un mediu economic care nu este foarte atrăgător pentru investitorii privați și pentru inițiativa antreprenoriatului”, a declarat Constantin Coman, Country Manager, Coface România.