Stiri: Economie

Numărul insolvenţelor la nivel mondial, în scădere

18.06.2014

Cu toate că numărul insolvenţelor la nivel mondial este în scădere, procentul este peste nivelul anterior recesiunii, în timp ce revenirea economică este în continuare neuniformă, iar riscurile persistă. Astfel, insolvențele globale sunt estimate să scadă cu 8% în acest an, dar rămân cu 13% peste nivelul anterior crizei, conform unui studiu realizat de Euler Hermes.

Condițiile macroeconomice și financiare pentru 2014-2015 susțin pentru al cincilea an consecutiv scăderea numărului de insolvențe la nivel mondial. În plus, creșterea în economiile avansate ar trebui să se restabilească (avansul PIB este estimat la 2% în 2014), iar economiile emergente (creșterea PIB de 4,3%) vor continua să își dovedească rezistența după frenezia relaxării cantitative.

Wilfried Verstraete, președintele consiliului de administrație al Euler Hermes, a explicat că în general, 2014 arată promițător.

„În timp ce profiturile operaționale se îmbunătățesc, cifra de afaceri rămâne plată pentru multe companii”, a afirmat acesta, adăugând că acest lucru arată o concurență acerbă și continuarea turbulențelor.

În plus, deşi numărul de insolvențe este mai mic, riscul de neplată rămâne foarte real, într-o lume cu o creștere rapidă.

Ţările cu cele mai puţine insolvenţe

Analizele de țară, industrii și companii, dezvoltate de Euler Hermes, subliniază cât de inegal își revine industria. Astfel, în unele țări – Austria, Canada, Germania, Japonia și alte țări din Asia de Sud-Est, Elveția, Marea Britanie și SUA – insolvențele s-au întors deja la niveluri scăzute, iar aceste state vor experimenta o scădere mai limitată în 2015 sau chiar un potențial de creștere, în funcție de schimbarea condițiilor de afaceri.

În ţările europene ale căror sectoare private au suferit cel mai mult de pe urma pachetelor de austeritate (de exemplu Portugalia și Spania), vor începe să vadă îmbunătățiri, ca urmare a ajustărilor efectuate în anii precedenți.

Cu toate acestea, un număr semnificativ de industrii din aceste economii se confruntă cu cazuri de insolvență, inclusiv companii slăbite de o perioadă prelungită de scădere a cererii interne (Europa de Sud) sau o sensibilitate mai mare a ciclului de afaceri (Europa de Nord).

Piețe emergente cum ar fi Brazilia, China, Rusia și Turcia se vor confrunta cu instabilitate și turbulențe externe, odată cu o creștere mai lentă cauzată de schimbarea modelelor de afaceri. Acest lucru va continua să afecteze în mod semnificativ profitabilitatea și solvabilitatea companiilor, împiedicînd dezvoltarea solidă a lanțurilor de aprovizionare.

În unele țări din Europa de Vest – Belgia, Finlanda, Franța, Grecia, Italia și Luxemburg – falimentele companiilor rămân la niveluri ridicate, în timp ce statele din Europa Centrală și de Est se confruntă cu provocări similare cauzate de un efect de domino. În aceste ţări insolvențele vor scădea cu doar cu 2% în 2014.

„Ne așteptăm în continuare la declinuri ale insolvențelor în 2014 și 2015, dar nu se întrevede încă niciun semn de revenire la nivelurile pre-criză”, a declarat Ludovic Subran, economistul-șef al Euler Hermes.