În trimestrul al doilea din acest an, rata locurilor de muncă vacante a fost de 0,84%, în scădere cu 0,06 puncte procentuale faţă de trimestrul precedent. Comparativ cu acelaşi trimestru al anului 2013, rata locurilor de muncă vacante a crescut cu 0,14 puncte procentuale, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică
Numărul locurilor de muncă vacante a fost de 36.400, în scădere cu 1.800 locuri de muncă vacante faţă de trimestrul anterior. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, numărul locurilor de muncă vacante a crescut cu 6.300.
În perioada analizată, cele mai mari rate ale locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în alte activităţi de servicii (2,53%) şi în administraţia publică (2,43%).
De asemenea, în industria prelucrătoare s-a concentrat aproape 29% din numărul total al locurilor de muncă vacante (10.500 locuri vacante), iar rata a luat valoarea de 0,99%. Sectorul bugetar a însumat peste o treime din numărul total al locurilor de muncă vacante. Astfel, 5.900 de locuri vacante se regăsesc în administraţia publică, 4.500 locuri vacante în sănătate şi asistenţă socială, respectiv 2.400 de locuri vacante în învăţământ.
La polul opus, cele mai mici valori ale ratei cât şi a numărului de locuri de muncă vacante s-au regăsit în industria extractivă (0,11%, respectiv 10 locuri vacante) şi în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (0,14%, respectiv 10 locuri vacante).
Prin comparaţie cu trimestrul precedent, cele mai semnificative scăderi ale ratei locurilor de muncă vacante s-au produs în industria extractivă (-0,36 puncte procentuale) şi în construcţii (-0,19 puncte procentuale).
La polul opus, cele mai relevante creşteri le-au înregistrat activităţile de hoteluri şi restaurante (+0,16 puncte procentuale), urmate de cele de distribuţia apei, salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare şi intermedieri financiare şi asigurări (+0,08 puncte procentuale pentru fiecare în parte).