Fenomenele meteo din ultima perioadă ne-au surprins din păcate, pe cei mai mulți dintre noi, aducându-ne încă o dată aminte, dacă mai era nevoie, de cât de importantă este pregătirea pentru neprevăzut, atât în viața de zi cu zi, cât și în afaceri.
De aceea, ca în orice alt domeniu, prevenția devine esențială. Acest lucru este valabil nu doar pentru gestionarea provocărilor zilnice, ci și în ceea ce privește soluțiile pe care le putem adopta pentru a anticipa și diminua riscurile asociate acestor fenomene, care afectează populația și afacerile deopotrivă.
În primul rând, vorbim despre soluții care presupun folosirea celor mai recente tehnologii pentru prevenirea dezastrelor, precum sistemele de monitorizare a vremii și inteligența artificială (pentru a anticipa și gestiona riscurile meteorologice). Totodată, investițiile continue în infrastructură pot preveni pierderile majore, întrucât fenomenele meteo din ultima perioadă – ploi torențiale și inundații – au afectat în mare măsură infrastructura esențială și au cauzat întreruperi în lanțurile de aprovizionare cu materii prime sau produse finite la nivel global. De aceea, este important să se pună un accent deosebit pe investițiile în mediu și climat.
Asigurarea în fața dezastrelor naturale prin încheierea unor polițe de asigurare adecvate poate reprezenta o soluție optimă de gestionare a riscurilor. Este important să fie stabilită o strategie care să vizeze sustenabilitatea ca măsură de prevenție, dar să fie pus la punct și un plan de continuitate operațională care să permită companiilor să își continue activitatea, chiar și în condiții meteo nefavorabile.
Soluțiile pentru protejarea mediului și adaptarea la schimbările climatice vor deveni din ce în ce mai importante și vor câștiga încrederea consumatorilor, întrucât vor avea capacitatea de a proteja pe termen lung valoarea afacerilor. Astfel de soluții pot fi dezvoltate și prin parteneriate public-private, întrucât cele mai bune soluții pot rezulta doar dintr-o colaborare strânsă între guvern, mediul privat și organizații non-guvernamentale, fiecare dintre acestea venind cu o perspectivă unică și soluții diferite. Prin acest tip de colaborare pot fi dezvoltate soluții de infrastructură rezilientă și programe eficiente de prevenție, care să reducă sau chiar să elimine pierderile economice rezultate din lipsa de pregătire pentru fenomenele meteo extreme.
Nu în ultimul rând, comunicarea și educația în afaceri trebuie să fie accentuată, cu scopul de a educa atât angajații, cât și comunitățile de business despre riscurile asociate fenomenelor extreme și promovării unor măsuri de siguranță. În afaceri, ca și în viață, este mai important să prevenim anumite riscuri, astfel încât să ne asigurăm că afacerile dezvoltate sunt reziliente, chiar și în fața schimbărilor climatice.